Lagarde is zöld utat adna a görög hitelnek

2012.03.09. 23:43

Üdvözölte a magánszektor együttműködését a görög helyzet kezelésében Christine Lagarde. A Nemzetközi Valutaalap vezére pénteken közölte, már konzultált az IMF igazgatóságával és a görög kormánnyal is, és javasolni fogja, hogy a görögország megkapja a második mentőcsomag első részletét, amelyhez a valutaalap 28 milliárd euróval járul hozzá. Úgy vélte, a versenyképesség helyreállításához fenntartható költségvetési pályára kell állítani a görög gazdaságot. A cél, hogy az ország gazdasági programját segítsék a következő négy évben.

Az IMF igazgatósága jövő héten határoz az induló görög mentőcsomagról, Lagarde jelzése ugyanakkor fontos a piaci hangulat szempontjából, az euróövezeti miniszterek ugyanis korábban közölték, számítanak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "jelentős arányú hozzájárulására" a Görögország javára induló csomag 35,5 milliárdos részletéhez.

Korábban a görög kormány bejelentette, hogy a görög szuverén adósság 95,7 százalékát tartó magánhitelezők hozzájárultak, hogy követelésállományukat 53,5 százalékkal csökkentett névértéken és kedvezőbb feltételekkel hosszúlejáratú kötvényekre cseréljék. Cserébe ezek a befektetők 30 milliárd euró erejéig az eurózóna által garantált rövid lejáratú kötvényeket kapnak.

Ezzel elhárult a rövid időn belüli rendezetlen államcsőd veszélye: az ország a tegnapi és mai döntések nélkül már márciusban csődbe ment volna, ugyanis március 20-án mintegy 14,5 milliárd eurónyi államkötvényt kell megújítania az államnak, amire a hitel nélkül nem lett volna pénze.

Az eurózóna pénzügyminiszterei pénteken közölték, 35,5 milliárd eurót folyósítanak Görögország számára a 130 milliárd eurós mentőcsomag első részleteként. A miniszterek azt is kifejezésre juttatták, hogy Görögország teljesítette a feltételeket, és rövidesen jóváhagyják a fennmaradó összeg átutalását is.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának vezetője közleményében üdvözölte az adósságcserével, illetve a görög konszolidációs program végrehajtásával kapcsolatos fejleményeket, de a csoport nevében sürgette Athént, hogy továbbra is tartson ki az egyeztetett program mellett, és folytassa a kiigazításhoz szükséges erőfeszítéseket.

A miniszterek megerősítették annak fontosságát is, hogy Görögországban tovább erősödjék az intézményrendszer képessége a konszolidációs folyamat kiteljesítéséhez. Mint Juncker fogalmazott, az Eurócsoport döntésére bátorítólag hatott a magánszektor nagyarányú részvétele az adósságcserében.

Üdvözölte a görög kötvénycsere sikerét Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse is. Hangoztatta, hogy a magánszektor részvétele elengedhetetlen ahhoz, hogy a görög adósság fenntartható méretű maradjon a jövőben, így a euróövezet pénzügyi stabilitásához is. Ő is arra szólította Athént, hogy folytassa a közösen kidolgozott program szigorú végrehajtását.