Az eurózóna gyakorlatilag felbomlik

Index/portfolio
2012.05.08. 16:58 Módosítva: 2012.05.08. 17:49

„A görög választások egyértelművé tették, a görög lakosság elutasítja a megszorítások politikáját, a nemzetközi mentőcsomagot elutasító erők pedig rendkívül megerősödtek. Ha az esetleges júniusi következő választásokon ők nyernek, és nem kapnak több pénzt az EU-tól, már nyáron csődbe mehetnek, és kiléphetnek az eurózónából” – idézi John Taylor alapkezelő CNBC-n elmondott szavait a Portfolio.

Mint ismert, a görög választásokon 68 százalék szavazott olyan pártra, ami élesen elutasítja az EU mentőcsomagját és a megszorítások folytatását. Miután hétfőn a nyertes Új Demokrácia visszaadta a kormányalakítási megbízását, most a Radikális Baloldali Szövetségen van a sor, aminek az elnöke ma kijelentette, hogy véleménye szerint semmisnek tekinthető az EU és Görögország korábbi megállapodása.

Azonban nagy eséllyel ő sem tud kormányt alakítani, így júniusban új választás jöhet. Sok elemző szerint azonban még ezzel együtt is szinte lehetetlen lesz a megszorítások folytatása a társadalmi ellenállás miatt, így júliusban az ország csődbe mehet.

Az euró lassú hanyatlása

„Az adósság költsége már egyáltalán nem egységes az európai országok között, az euró pedig nem egy egységesítő erő” – mondta Chirs Tinker, a Libra Investment Services alapítója a CNBC-n. „Nekünk most kezelnünk kell az euró lassú hanyatlását” – tette hozzá.

Véleménye szerint a befektetők már sokkal inkább befelé néznek, és sokkal inkább csak saját országukra fókuszálnak. Az európai befektetés egészében megváltozott, és ezt támasztották alá a hétvégi választások is. A francia befektetők már francia részvényeket, francia kötvényeket és francia eszközöket vásárolnak. Ez nem azért van, mert az euróövezet felbomlására számítanak, pusztán átrendezik a portfóliójukat, a saját országaik felé.

Görögország nyáron csődbe mehet

„Görögország nagyon veszélyes helyzetben van. A választásokon a lakosság láthatóan elutasította a megszorítás politikáját, a nemzetközi mentőcsomagot elutasító politikai erők igen népszerűvé váltak. Görögországnak azonban be kell tartania a játékszabályokat, hogy benn maradhasson az euró klubban” – mondta Tinker.

„Ha az európai intézmények nem adnak újabb kölcsönt az országnak, akkor az IMF sem fog, Görögország pedig már nyáron kifuthat a pénzéből” - mondta az FX Concepts hedge fund vezetője, John Taylor. „Merkel már nem mehet túl messzire, nem adhat már nagyon több pénzt a görögöknek. Határozottan úgy érzem, az eurózóna gyakorlatilag felbomlik” – mondta. A helyzetet ugyanakkor enyhíti, hogy  Görögország a terveknek megfelelően május 10-én megkapja a nemzetközi segélycsomag esedékes, 5,2 milliárd eurós részletét.