Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Megvalósulhat a görög horrorforgatókönyv

MTI/Index
2012.05.16. 12:53

Már "hiteles forgatókönyv" Görögország távozása az euróövezetből, és az is valószínű, hogy ennek bekövetkezte esetén a valutaunió felbomlási folyamata nem állna meg itt - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint e folyamat kiteljesedése 2-3 százalékponttal is ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - befektetőknek Londonban összeállított szerdai devizapiaci áttekintése szerint a piacon forgó "horrorforgatókönyv" jelenleg az, hogy az ultrabalos Sziriza párt megnyeri az újabb görög választásokat, az új kormány elveti a további megszorító intézkedéseket, az Európai Bizottság, az EKB és az IMF hármasa erre leállítja a segélyprogram folyósításait, és Görögország végül elhagyja az eurót.

A Commerzbank elemzői szerint "a rossz hír az, hogy ez egy hiteles forgatókönyv". Szerintük ugyanakkor ez az "ördögi kör" megtörhető, ha a görög választók várakozásaiban összekapcsolódik a Sziriza győzelme és a görög EU-tagság megszűnése, ebben az esetben ugyanis sok választó átgondolhatja, hogy kire is adja voksát.

A Capital Economics elemzői szerint ha Görögország távozásának következményeit sikerül korlátok között tartani, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a közép-kelet-európai bankok külső támogatását a tulajdonos pénzintézetek hirtelen megvonják. Ha azonban Görögország kiesése a valutaunióból kiterjedtebb pénzügyi válságot okoz Nyugat-Európában, akkor elkerülhetetlennek tűnik a járvány átterjedése a felzárkózó európai térségre is

Ugynakkor az mivel előző választások során a lakosság döntő többsége elutasította a megszorításokat, ezért inkább valószínű, hogy Görögország készülhet a június végi csődre. „Ez nem a korábbi részleges fizetésképtelenség, hanem úgynevezett kemény csőd lenne” – mondta korábban az Indexnek Pápa Levente, az OTP devizastratégája. Ugyanakkor így "lenne remény arra, hogy a recesszión gyorsan túljut az ország, és egy-két éven belül már viszonylag gyors növekedési pályára állhat. Ezzel együtt a válság előtti görög jólét a legjobb esetben is csak hosszú távon érhető el” – vetítette előre a szakértő.  • Vennék
  • Hírek