London: Az eurózóna széttépi önmagát

2012.05.16. 13:38 Módosítva: 2012.05.16. 15:30

Nagy-Britanniában vésztervek készülnek az euróövezet felbomlásának esetére - mondta szerdán a brit jegybank vezetője. Sir Mervyn King, a Bank of England kormányzója az új inflációs jelentés ismertetése utáni sajtótájékoztatóján részletek közlése nélkül azt mondta: a bank, a pénzügyminisztérium és a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet „egy ideje már egyeztetéseket folytat” ezekről a tervekről.

A brit gazdaság teljesítményére most már az euróövezeti nehézségek jelentik a legnagyobb kockázatot, mivel a valutaunió Nagy-Britannia első számú kereskedelmi partnere. A brit gazdaságot „vihar fenyegeti a kontinens irányából” – fogalmazott a jegybanki kormányzó. Az euróövezet „éppen saját magát tépi darabokra”, tette hozzá, és azt is mondta: ostobaság lenne arra számítani, hogy mindezt a brit gazdaság „karcolás nélkül megúszhatja”.

A Bank of England – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja – a szerdán ismertetett új inflációs jelentésben az eddigi 1,2 százalékról 0,8 százalékra rontotta a brit gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzését.

Az euróválság elsősorban a május eleji francia és görög választások hatására, valamint a romló spanyol gazdasági helyzet miatt újult ki. A legaggasztóbb a görög helyzet: Athénban a parlamenti választásokon olyan politikai erőviszonyok alakultak ki, amelyben az eddigi megszorításokat elfogadó hagyományos nagy pártok nem tudtak kormányt alakítani (de az eddigi kisebbek sem, hiába kapták meg a szavazatok több mint kétharmadát).

A patthelyzet miatt júniusban megismételt választások lesznek, a legnagyobb esélyes a megszorításokat elutasító Sziriza párt, amely győzelme esetén reális lehetőség az államcsőd és a görög euróövezeti kilépés. Ez pedig precedens teremthet a dél-európai periféria más nehéz helyzetben lévő államainak is hasonló lépésre.

David Cameron brit miniszterelnök is egyértelműen felvetette szerdán az euróövezet szétesésének lehetőségét. A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai alsóházi félórájában Cameron kijelentette: az euróövezet „vagy rendbe teszi saját magát, vagy a potenciális felbomlással kell szembenéznie”. Cameron szerint a valutaunió számára csak ez a két választási lehetőség maradt, „és ezt a választást már nem lehet sokáig halogatni”.