Mentőcsomagot kérhetnek a spanyolok

2012.06.08. 11:19 Módosítva: 2012.06.08. 14:21
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Két név nélküli EU-forrás, köztük egy német, arról tájékoztatta a Reuters-t, hogy Spanyolország ezen a hétvégén mentőcsomagot kérhet bankjai számára. Ezzel összefüggésben a hírügynökség arról is beszámolt, hogy szombat délutánra telefonkonferenciát szerveznek az Eurócsoport tagországai, hogy megbeszéljék a részleteket, írja a portfolio.hu.

    A Financial Times Deutschland értesülései szerint már a hétvégén megjelenhet a spanyol kormány által kinevezett független auditorok jelentése a spanyol bankszektor állapotáról és tőkeigényéről. (A korábbi hírek is arról szóltak, hogy ez júniusra készül el.) A Nemzetközi Valutaalap hétfőn teheti közzé jelentését a spanyol bankszektorról. A bankmentő csomagról szóló hír ezzel is összefüggésben állhat.

    Spanyol kormány: Nem kérünk segítséget

    A spanyol kormányszóvivőnek nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna egy ilyen bejelentés. A szóvivő utalt a spanyol miniszterelnök csütörtöki kijelentésére, miszerint a kormány megvárja a bankrendszer átvilágításának eredményét, mielőtt az Európai Unióhoz fordul a bankok feltőkésítésének ügyében.

    A Fitch Ratings tegnap esti három fokozatú spanyol leminősítése kapcsán azt is rögzítette: alapesetben 60, de kedvezőtlen forgatókönyv esetén akár 100 milliárd eurós tőkepótlás is szükségessé válhat a spanyol bankrendszerben. A spanyol állam az idei évre mintegy 82 milliárd eurós forrásbevonást tervezett az állampapírpiacról, azaz megduplázná az állam a forrásigényét, ha ezt az összeget a piacról szeretné bevonni.

    Spanyolországnak külső pénzügyi segítséget kellene kérnie bankrendszere feltőkésítéséhez, mert ezt a jelenlegi piaci viszonyok mellett egyedül nem tudja megoldani - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői befektetők számára összeállított elemzésükben közölték: 60-80 milliárd eurós tőkepótlási támogató programot tartanak szükségesnek a spanyol bankrendszerrel kapcsolatos piaci kételyek eloszlatásához. A ház szerint a jelenlegi hozamszintek mellett a spanyol adósságdinamika gyorsan fenntarthatatlanná válhat, különösen akkor, ha Spanyolországnak egyedül kellene gondoskodnia bankrendszere feltőkésítéséről.

    Mint ismert, megijesztette a piacokat kedden a spanyol pénzügyminiszter is, amikor kijelentette, hogy a magas hozamfelárak azt jelentik, hogy Spanyolország előtt gyakorlatilag bezáródtak a pénzpiacok kapui. „A kockázati prémiumok azt jelzik: a spanyol állam számára problémát fog jelenteni, hogy a piacokhoz forduljon, amikor refinanszírozni akarja adósságát” – mondta Cristobal Montoro az Onda Cero rádiónak.

    A spanyol hírek hatására gyengült a forint pénteken délelőtt a bankközi kereskedelemben, az eurót 298,04 forinton is jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 293,37 forinttal. A pesszimista hangulat irányába hatott az is, hogy a vártnál rosszabbul alakult a német export teljesítménye áprilisban. Ugyancsak kockázatkerülést váltott ki az, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed elnöke a kongresszusi bizottsági meghallgatásán csütörtökön csak kevés utalást tett újabb monetáris enyhítésre.

    A tegnapi spanyol leminősítés, valamint a Fed elnök, Ben Bernanke csalódást keltő szavainak hatására jelentősebb eladói hullám bontakozott ki pénteken az európai tőzsdéken, a főbb indexek 1-2 százalékos csökkenést produkáltak.