Tovább terjeszkedik a Volksbank orosz tulajdonosa

2012.06.08. 11:52

A török Denizbank péntek délelőtt jelentette be, hogy a francia-belga közös tulajdonú anyabankja, a Dexia megállapodott az orosz Sberbankkal a török egység eladásáról 2,8 milliárd euróért. A hírt az isztambuli tőzsdén jelentették be, a Denizbank szerint pedig az eladási folyamat az év utolsó negyedévében érhet véget, a tényleges eladási ár pedig akkorra az érvényes árfolyam alapján elérheti a 3,09 milliárd eurót is, írja az mfor.hu.

A Dexia és a Sberbank május végén kezdett tárgyalásokba. Az oroszok számára a török piac ugyanis elsődleges célpont a terjeszkedés szempontjából. A Dexia rövid távú finanszírozása veszélybe került a tavaly nyáron kirobbant európai szuverén adósságválság nyomán, októberben pedig az összeomlás szélére is került. A török Denizbanknak 2006 óta tulajdonosa a Dexia, melynek egyik legjobb egysége lett 10,826 alkalmazottal és a 44,76 milliárd török lírás teljes vagyonával, ami közel 24,5 milliárd dollárnak felel meg.

A Marketwatch szerint az orosz kormány számára a Denizbank akvizíciója elősegíti a Sberbankban lévő 7,58 százalékos részesedésük értékesítését, 2015-re ugyanis 25 százalékra szeretnék csökkenteni azt.

A Sberbank Európa harmadik legnagyobb piaci kapitalizációjú bankja, mely tavaly 10 milliárd dolláros nyereséget ért el. Nyereségét tekintve 50 százalék, tőkéjét tekintve 29 százalék, a lakossági betéteket tekintve 50 százalék a piaci részesedése Oroszországban. A vállalati és a lakossági hitelezésben egyaránt egyharmados arányt képvisel, a világban összesen 35 ezer ATM-mel rendelkezik. A Volksbank megszerzésével már 12 országban van jelen, céljuk, hogy profitjuk 5 százalékát közép-kelet európai a régióban szerezzék.