Megvenné versenytársát a Ryanair

2012.06.20. 07:55

Az utóbbi hónapokban már úgy tűnt, hogy a Ryanair letett arról, hogy megszerezze versenytársát, az Aer Lingus-t, most azonban a Handelsblatt cikke alapján újabb ajánlatot tennének a konkurens légitársaságra - írja a Portfolio.hu. A Ryanair részvényenként 1,30 eurót adna az Aer Lingus-ért, amelynek ez alapján piaci értéke 694 millió euró. Az ajánlat közel 40 százalékos prémiumot jelent az Aer Lingus papírok hétfői záróárához képest.

A Ryanair jelenleg 29 százalékos részesedéssel rendelkezik versenytársában, és legutóbb 2006-ban tett komolyabb próbálkozást a többségi tulajdon megszerzésére. Akkor azonban az Európai Bizottság nem engedélyezte a tranzakciót. A sikertelen ajánlat után úgy tűnt, a Ryanair feladja felvásárlási tervét és eladja részesedését.

Az Aer Lingus-ban az ír állam 25 százalékos részesedéssel rendelkezik, és mivel az EU és az IMF privatizációs nyomás alá helyezte az ország vezetését, a kormány igyekszik is vevőt találni a részvénycsomagra.

Azonban nem a Ryanair az egyetlen vevőjelölt az Aer Lingus-ra, a Lufthansa partnere, a JetBlue hónapokkal ezelőtt szintén érdeklődött a légitársaság iránt. Az Aer Lingus menedzsmentje korábban többször is kijelentette, sokkal szívesebben látnák a JetBlue-t partnerként, mivel a két légitársaság hasonló stratégiát követ, és nincsenek olyan fontosabb útvonalak, amelyeken konkurensek lennének.