Tízmilliárd eurós csomag mentheti meg Ciprust

2012.06.26. 15:24 Módosítva: 2012.06.26. 15:24

Tízmilliárd eurós segélycsomagra lehet szüksége Ciprusnak, hogy talpra állítsa bankjait és teljesíteni tudja fizetési kötelezettségeit. A július 1-jétől ráadásul az unió soros elnökségét betöltő szigetország hétfőn kért segítséget az az európai pénzügyi stabilitási alaptól, miután nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától és Oroszországtól sem.

A mentőcsomag összegét még nem határozták meg, de uniós tisztviselők úgy becslik, hogy minimum 8 milliárd, de inkább 10 milliárd euróra lesz szükség. Ebből 6-7 milliárdot emészt fel a ciprusi állam finanszírozása, 2-3 milliárdot pedig a bankok feltőkésítése. Egyelőre nem tudni, hogy a hitelprogramhoz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is csatlakozik-e. Ciprus tavaly decemberben már kapott 2,5 milliárd euró hitelt Oroszországtól, akkor négy és fél évre, 4,5 százalékos kamattal.

Ciprusra különösen rombolóan hat a görög válság, mert a ciprusi bankok az ország 17,8 milliárd eurós belföldi össztermékéhez képest hatalmas kinnlevőségekkel bírnak Görögországban. A hónap végéig a Cyprus Popular Bankot legalább 1,8 milliárd euróval kell feltőkésíteni, ami önmagában eléri a ciprusi GDP 10 százalékát. A kormány májusban lejegyezte a bank tőkepótló kötvénykibocsátását, hogy segítse a magántőke bevonását, ez azonban azt jelenti, hogy ha a CPB nem tud pótlólagos forráshoz jutni a tőkepiacon - már pedig nem tud - az államnak kell előteremtenie az összeget.

Ciprus azonban nem tud pénzhez jutni a nemzetközi piacon mióta múlt héten a Fitch Ratings hitelminősítő "bóvli" státuszba rontotta le az ország hitelbesorolását. A cég saját becslései szerint a szükséges tőkepótlás elérheti akár a 4 milliárd eurót is, ami Ciprus éves GDP-értékének 23 százalékával lenne egyenlő.

A CPB és a legnagyobb bank, a Bank of Cyprus 10-10 milliárd görög adósságpapírt tart a portfóliójában, és a nem fizető hitelek aránya 19, illetve 13 százalék.

Az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a ciprusi belföldi össztermék, és az idén az IMF szerint 1 százalékkal tovább zsugorodik. A munkanélküliség áprilisban 10,1 százalék volt.