Az IMF nem megy Romániába

2012.07.16. 12:55

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége egy héttel elhalasztotta a romániai felülvizsgálati látogatását a román belpolitikai helyzet miatt, és csak az államelnök leváltásáról tartandó július 29-i népszavazás utáni héten érkezik Bukarestbe – jelentette be hétfőn Victor Ponta román miniszterelnök.

Az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértőinek látogatása eredetileg július 23-ára volt kitűzve. Ponta szerint a  nemzetközi hitelezők döntöttek így, mert célszerűbbnek tartották, hogy ne választási kampány idején érkezzenek Bukarestbe.

Románia tavaly tavasszal kötött az IMF szervezésében többoldalú elővigyázatossági típusú nemzetközi hitelmegállapodást. Traian Basescu leváltásáról azt követően szerveznek népszavazást, hogy a parlament felfüggesztette őt tisztségéből. Ponta hétfői sajtótájékoztatóján több olyan intézkedéstervezetet jelentett be, amelyeknek célja a gazdasági növekedés támogatása és a munkahelyek számának gyarapítása.

Ponta élénkítene

A kormány augusztustól lehetővé tenné az 500 ezer eurónál kisebb üzleti forgalommal rendelkező vállalatok számára, hogy az áfát ne a számlák kiállításakor, hanem csak a kifizetéskor fizessék be az államkasszába. Ponta szerint ez az intézkedés a működő vállalkozások 92 százalékát érintené – több mint 2 millió céget –, ami „valóságos oxigén lenne a gazdaság és a kis- és középvállalkozások számára”. Ponta hangsúlyozta, hogy erről a szándékáról értesítette már Románia nemzetközi hitelezőit. Őket azonban még meg kell győznie az augusztusi tárgyalásokon arról, hogy ez az intézkedés nem veszélyezteti a költségvetési egyensúlyt. Florin Georgescu miniszterelnök-helyettes szerint nem csökkennének a költségvetési bevételek.

Emellett a kormány mentesítené a társadalombiztosítási járulékok megfizetésének kötelezettsége alól egy évig azokat a cégeket, amelyek 25 évnél fiatalabb és 55 évnél idősebb munkanélkülieket alkalmaznak legalább két évig. A kormány 20 százalékról 50 százalékra növelné a leírható költségek arányát a kutatás-fejlesztésben.

A kormány eltörölné a büntetéseket azon cégek számára, amelyek tartoznak az államnak, de szeptember és december között törlesztenék adósságaikat. Liviu Voinea pénzügyminisztériumi államtitkár szerint az első félév végén 300 ezer cég tartozott az államnak, és ha ezek a vállalatok mind kifizetnék adósságaikat, akkor 5 százalékkal nőne a költségvetés bevétele. Ezt az intézkedést is csak a nemzetközi hitelezőkkel folytatott tárgyalások után lehet alkalmazni. A Ponta-kormány az európai uniós pályázatokon részt vevő nem áfaköteles alapítványok, egyesületek és egyéb intézmények számára lehetővé tenné, hogy az áfa leírhatóvá váljon az ilyen pályázatok esetében.

A kormányfő ugyanakkor cáfolta, hogy a progresszív adózás bevezetését terveznék, miután a hétvégén olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Ponta-kormány három lépcsős progresszív adózási rendszert vezetne be. Romániában jelenleg 16 százalékos egykulcsos adórendszer van érvényben.