Bevonul a jüan Tajvanra

2012.08.31. 16:43

Csaknem kétéves tárgyalássorozat eredményeként pénteken egy közvetlen jüanelszámolási mechanizmus felállításáról és kölcsönös devizacseréről írt alá keretmegállapodást Kína és Tajvan - jelentette be a kínai és a tajvani központi bank. A megegyezés a jüan nemzetközi használatának további erősödését hozhatja, a kínai nemzeti valuta ugyanis fokozott szerepet kaphat a Kína és Tajvan közti kereskedelmi kapcsolatokban, Tajvan akár újabb offshore jüanelszámolási központtá is válhat.

Jelenleg a két térség fizetőeszközeiben, a jüanben és az új tajvani dollárban elszámolt ügyletek Hongkongon keresztül zajlanak, ahol a Bank of China hongkongi fiókja a Bank of Taiwannak és egy másik tajvani állami bank, a TMICB hongkongi leánybankjának biztosít készpénzes szolgáltatásokat. A mostani egyezmény életbelépésével, melyre az aláírás után 60 napon belül kerül sor, ez a folyamat egyszerűsödik, Hongkong közvetítő szerepét ugyanis ezzel kiiktatják.

Az elszámolási mechanizmus felállításával a tajvani bankoknak lehetőségük adódik majd jüanban való bankbetétek elfogadására és jüanalapú kölcsönök nyújtására. A jövőben a tajvani vállalatok is bocsáthatnak ki jüanban denominált  kötvényeket és értékesíthetnek jüanalapú befektetési termékeket. Az új rendszer a kínai és tajvani kereskedelmi kapcsolatoknak is új lendületet adhat: Tajvan ma exportjának egyharmadát Kínában értékesíti, de számos nagy tajvani vállalatnak, így például a precíziós termékeket gyártó Hon Hai-nak is van gyártóbázisa Kínában.

A gazdasági kapcsolatok a Kína-barát Kuomintang 2008-as hatalomra kerülését követően éledtek igazán fel, Kína és Tajvan 2010-ben kötött gazdasági együttműködési keretmegállapodást, mellyel több száz áru vámtarifáját, valamint a kétoldalú befektetési korlátozásokat mérsékelték.