Egyre mobilisabb a német munkaerő

2013.01.06. 17:26

Meghaladta az Egyesült Államokban mért szintet a lakásmobilitási ráta Németországban, ahol csaknem minden negyedik munkavállaló változtatott lakhelyet legalább egyszer új állás miatt, 5 százalék pedig külföldön is lakott már munka miatt a Bertelsmann Alapítvány felmérése szerint.

A német sajtóban a hét végén ismertetett reprezentatív felmérés szerint a mobilitási hajlandóság a képzettséggel együtt növekedik. A felsőfokú végzettségűek körében 41 százalékos azok aránya, akik legalább egyszer költöztek már állás miatt, míg a teljes felnőtt népességen belül 23 százalékos. Külföldre 100-ból öten költöztek legalább egyszer munkavállalási céllal, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél viszont csaknem háromszoros, 14 százalékos ez az arány.

A teljes felnőtt népességen belül az új állás miatt belföldön költözők többségét - 60 százalékát - a határozatlan idejű munkaszerződés kilátása sarkallta a lakhelyváltoztatásra. A külföldre költözők túlnyomó többségét - 75 százalékát - a jobb személyes, szakmai fejlődési lehetőségek vonzották.

A felmérés szerint a német munkavállalók mobilitása az életkor emelkedésével csökken. A végzős egyetemi, főiskolai hallgatók csaknem 80 százaléka más településen kezdi meg pályáját, mint ahol tanulmányait végezte, és míg a 25-34 éves korosztályban 25 százalékos azoknak az aránya, akik tervezik, hogy a közeljövőben munkavállalás céljából költöznek, a 35-44 éves korcsoportban már csak 6 százalék ez az arány.

A Die Welt című német lap a hét végén beszámolt egy másik statisztikáról is, amely szerint az úgynevezett lakásmobilitási ráta - az egy év alatt lakást változtató háztartások aránya az összes háztartás arányában - az Egyesült Államokban az ingatlanpiaci válság hatására a nyolcvanas években megszokott 20 százalék körüli szintről 2011-re 11,6 százalékra csökkent, míg a németországi ráta fokozatosan nőtt, és ugyanebben az évben már 12,1 százalék volt.

A munkaerő mozgékonysága, mobilitása is hozzájárult ahhoz, hogy a foglalkoztatottság tavaly újabb csúcsra emelkedett Németországban. A 82 milliós országban nagyjából minden második ember dolgozott 2012-ben, a foglalkoztatottak száma éves átlagban 41,5 millió volt.