István, Vajk
17 °C
34 °C

Elvesztheti engedélyét az Alitalia

2008.09.22. 11:23
Már a kerozint sem tudja fizetni az Alitalia, több járatot töröltek a múlt héten. Az olasz légitársaságnak napi kétmillió euró a vesztesége. Az olasz légügyi hatóságok visszavonhatják a cég repülési engedélyét, ha nem mutatnak be napokon belül egy költségcsökkentési tervet, erre azonban a szakszervezetek eddigi ellenállását figyelembe véve kevés esély van.

Az olasz légügyi hatóság (ENAC) azzal fenyegeti az Alitaliát, hogy visszavonják engedélyüket, ha nem mutatnak be egy költségcsökkentési tervet. A nemzeti légitársaság jelenleg ideiglenes engedéllyel repül – írja a BBC Online.

Vito Riggio, az ENAC elnöke kijelentette, hogy a légitársaságnak három-négy napja van arra, hogy elküldje a költségcsökkentési tervet, ellenkezõ esetben felfüggesztik az engedélyt. Riggio hétfõn tárgyal az Alitalia vezetõségével.

Becslések szerint az Alitalia napi kétmillió eurót veszít. Az Alitalia megmentésére összeállt olasz befektetõi csoport, a CAI visszavonta ajánlatát, miután a légitársaságnál mûködõ szakszervezetek többsége nem fogadta azt el. A szakszervezeteknek azért nem tetszett az ajánlat, mert leépítésekkel, fizetéscsökkentésekkel és radikális átszervezéssel járt volna a költségcsökkentés.

Ha nem kap valahonnan segítséget a cég, akkor nem tudja majd elindítani járatait. Már a múlt héten is több járatot töröltek a római Fiumicino repülõtéren. Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy lassan a kerozint sem tudják majd kifizetni.

Az Alitalia már évek óta bajban van, a szakszervezetek ellenállása miatt több ajánlatot voltak kénytelenek visszautasítani. A múlt heti CAI ajánlatán kívül év elején az Air France-KLM megvásárlási szándékára mondtak nemet.

A hétvégén Silvio Berlusconi miniszterelnök azt mondta, hogy kevés az esély arra, hogy külföldi befektetõt találnak. Szerinte a nagy légitársaságok nem érdekeltek abban, hogy kihúzzák az Alitaliát a bajból. Berlusconi még mindig abban reménykedik, hogy valami megoldást sikerül találni, de a légitársaság igazából a csõd felé halad.