Aliz
6 °C
14 °C

Elvesztheti engedélyét az Alitalia

2008.09.22. 11:23
Már a kerozint sem tudja fizetni az Alitalia, több járatot töröltek a múlt héten. Az olasz légitársaságnak napi kétmillió euró a vesztesége. Az olasz légügyi hatóságok visszavonhatják a cég repülési engedélyét, ha nem mutatnak be napokon belül egy költségcsökkentési tervet, erre azonban a szakszervezetek eddigi ellenállását figyelembe véve kevés esély van.

Az olasz légügyi hatóság (ENAC) azzal fenyegeti az Alitaliát, hogy visszavonják engedélyüket, ha nem mutatnak be egy költségcsökkentési tervet. A nemzeti légitársaság jelenleg ideiglenes engedéllyel repül – írja a BBC Online.

Vito Riggio, az ENAC elnöke kijelentette, hogy a légitársaságnak három-négy napja van arra, hogy elküldje a költségcsökkentési tervet, ellenkezõ esetben felfüggesztik az engedélyt. Riggio hétfõn tárgyal az Alitalia vezetõségével.

Becslések szerint az Alitalia napi kétmillió eurót veszít. Az Alitalia megmentésére összeállt olasz befektetõi csoport, a CAI visszavonta ajánlatát, miután a légitársaságnál mûködõ szakszervezetek többsége nem fogadta azt el. A szakszervezeteknek azért nem tetszett az ajánlat, mert leépítésekkel, fizetéscsökkentésekkel és radikális átszervezéssel járt volna a költségcsökkentés.

Ha nem kap valahonnan segítséget a cég, akkor nem tudja majd elindítani járatait. Már a múlt héten is több járatot töröltek a római Fiumicino repülõtéren. Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy lassan a kerozint sem tudják majd kifizetni.

Az Alitalia már évek óta bajban van, a szakszervezetek ellenállása miatt több ajánlatot voltak kénytelenek visszautasítani. A múlt heti CAI ajánlatán kívül év elején az Air France-KLM megvásárlási szándékára mondtak nemet.

A hétvégén Silvio Berlusconi miniszterelnök azt mondta, hogy kevés az esély arra, hogy külföldi befektetõt találnak. Szerinte a nagy légitársaságok nem érdekeltek abban, hogy kihúzzák az Alitaliát a bajból. Berlusconi még mindig abban reménykedik, hogy valami megoldást sikerül találni, de a légitársaság igazából a csõd felé halad.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?