Ivó, Milán
EUR 383,96 Ft
USD 366,17 Ft
6 °C
26 °C

Már októberben feltőkésíthetnek amerikai bankokat

2008.10.09. 20:22
A gigantikus brit mentőcsomag mintájára az amerikai pénzügyminisztérium is azt tervezi, hogy részleges államosítással, tőkeinjekcióval támogatna bajba jutott bankokat – értesült a Reuters.

Az amerikai pénzügyminiszter azt tervezi, hogy már októberben közvetlen részesedést vásárol a legnagyobb amerikai bankokban – értesült a Reuters Henry Paulson pénzügyminiszterhez közel álló forrásokból.

A múlt héten elfogadott 700 milliárd dolláros pénzügyi program részeként a kormányzat részvényeket kapna a problémás hitelek felvásárláért cserébe.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője azt mondta csütörtökön, hogy Paulson komolyan megfontolja annak lehetőségét, hogy jelentős tőkeinjekciókat nyom bajba jutott bankokba. "A pénzügyminiszter különböző lehetőségeket vizsgál, hogy mikor, melyik banknak mekkora összeget adjon" – fogalmazott a szóvivő.

A pénzügyminisztérium lépése a brit kormány szerdai döntését követi, amikoris London 250 millió fontos, részleges államosítást is tartalmazó mentőcsomagot jelentett be. A program keretében a legnagyobb brit bankok és lakástakarék-szövetkezetek összesen 50 milliárd font költségvetési forráshoz juthatnak; ennek fejében az állam elsőbbségi részvényeket kap. A Bank of England ezt legalább 200 milliárd font, rövid távú likviditásnövelő hitelfinanszírozással egészíti ki.

A Reuters forrása szerint a pénzügyminisztérium nagyon gyorsan dolgozik, hogy minél előbb összerakja a programot. A tőkeinjekció likviditást biztosítana a bankoknak, hogy újra felpörögjön a hitelpiac. Az informátor szerint a támogatás teljesen nyilvános lesz, amitől idegenkednek a bankok, mert ezzel sérülékenységüket fednék fel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek