Ivó, Milán
EUR 383,79 Ft
USD 365,64 Ft
6 °C
26 °C

Van még remény az autógyártóknak

2008.12.12. 16:21
Az amerikai kormány fontolóra veszi, hogy a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomagból részesedjen az amerikai autószektor - közölte a Fehér Ház szóvivője.

A Fehér Ház szóvivője, Dana Perino szerint az autóipar összeomlásának számos negatív hatása lenne a gazdaságra. Felelőtlenség lenne hagyni bedőlni a cégeket, ugyanis a jelenlegi időkben ez tovább gyengítené és destabilizálná a gazdaságot.

Csütörtökön a piacok zárását követően a Szenátus nem szavazta meg az amerikai autószektor 14 milliárd dolláros mentőcsomagját egy nappal azt követően, hogy a Képviselőház elfogadta a tervet, amit a kormányzat is támogatott. A General Motors árfolyama 22 százalékot esett a nyitás előtti kereskedésben, jelenleg 3,2 dolláron tartózkodik.

Már korábban is felmerült, hogy a 700 milliárd dolláros alapból részesednének az autógyártók, ugyanakkor a Bush kormányzat többször is elutasította, ugyanis véleményük szerint a csomag speciálisan arra szolgál, hogy a pénzügyi szektorban visszaállítsák a bizalmat.

De az autószektor mentőcsomagjának tegnapi, szenátusi bukása arra készteti a kormányzatot és a pénzügyminisztériumot, hogy újragondolja a tervet. A Kongresszus már csak januárban tér ismét vissza a törvényhozói munkához - írja a CNBC. Ez azonban már késő lehet a General Motors és a Chrysler számára, amelyeknek azonnali hatállyal szükségük van a pénzre, a GM konkrétan azt nyilatkozta, hogy amennyiben nem jut segítséghez az év végéig, kifuthat a készpénzből.

Kérdés azonban, hogy mennyit költhet még a Fehér Ház szabadon a 700 milliárd dolláros csomagból, ugyanis már lassan a végére jár annak a 350 milliárd dollárnak, amelyből a Kongresszus jóváhagyása nélkül költekezhet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek