Rabszolgaként dolgoztattak magyarokat Nagy-Britanniában

2007.07.31. 11:44
A T&G szakszervezet lép fel annak a nyolc magyar vendégmunkásnak az ügyében, akiket gyakorlatilag fizetés nélkül alkalmaztak a Domino's Pizza láncnál. A munkások hónapokig nem vagy alig kaptak pénzt, mert fizetésük nagy részét evonták tőlük.

Szakszervezeti tisztségviselők tárgyalnak a Domino's Pizza vezetőivel nyolc magyar vendégmunkás ügyében - írja a BBC Online. A T&G Unite szerint a láncnál dolgozók a modern kori rabszolgaság áldozatai.

A lánc nyolc magyar alkalmazottja hónapok óta nem vitt haza pénzt, mert a cég mindenféle ürügyekkel levont tőlük bizonyos összegeket - állítja a szakszervezet. Az egyik pizzafutár például négy hónap után öt font fizetést kapott, mert szállásköltség és biztosítás címén levonták tőle bérének többi részét. A szakszervezet szerint tucatnyi hasonló eset történt a közelmúltban.

A Domino's szerint a vádak teljesen alaptalanok. A T&G regionális vezetője, Simon Wallace ráadásul azt mondja, hogy a munkásokat kilakoltatás fenyegeti. A munkaadóval kötött megállapodás szerint el kell hagyniuk a kiadott lakást abban a pillanatban, hogy elvesztik munkájukat.

A szakszervezet szerint a munkáltató törvénytelenül vont le összegeket a dolgozók fizetéséből, úgy is, hogy mínuszba mentek át, vagyis a munkavállalók tartoztak pénzzel a munkaadónak.

Steven Hemsley, a Domino's ügyvezetője azt állítja, ők törődnek a munkavállalókkal, és tisztelettel bánnak velük. Arra még nem tudott magyarázatot adni, hogy mi történt az említett esetben, de megígérte, hogy vizsgálatot kezdenek.  • Hírek
  • Árfolyam