József, Bánk
-6 °C
0 °C

Magyar borbotrány lehet Düsseldorfban

2006.03.24. 07:46
Nemzetközi botránytól tartanak hazai borászati szakértők amiatt, hogy egy borhamisításért megbüntetett társaság is részt vehet a Prowein elnevezésű düsseldorfi szakkiállításon, írta a Világgazdaság.
Nemzetközi botránytól tartanak hazai borászati szakértők amiatt, hogy egy borhamisításért megbüntetett társaság is részt vehet az agrártárca tulajdonában lévő Agrármarketing Centrum (AMC) Kht. közösségi standján a vasárnap kezdődő, Prowein elnevezésű düsseldorfi szakkiállításon.

Az Országos Borminősítő Intézet (OBI) kedden hozta nyilvánosságra, hogy a szigetcsépi Szigetvin Kft.-t 9,8 millió forintos minőségvédelmi bírsággal sújtotta, mert hamisított bort állított elő, és azt forgalomba hozatali szándékkal birtokolta. A cég szerepel a német rendezvényre utazó vállalkozások listáján.

Szakértők szerint a hamisítás ellen küzdő borgazdaság számára hátrányos lehet, ha a vétkesnek minősített társaság is képviseltetheti magát a magyar borászatokat népszerűsítő düsseldorfi standon. Jogi eszközökkel már nem tudjuk elérni, hogy a Szigetvint kizárjuk a kiállításra utazó cégek közül - mondta Pál József, az AMC ügyvezető igazgatója.

A társaság a hónapokkal ezelőtt meghirdetett részvételi kritériumoknak megfelelt, és jelentkezési lapját a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is láttamozta. Az eset miatt azonban az AMC máris a kiállítási feltételek szigorítására készül. Pál József közölte: két évig nem vehetnének részt közösségi marketingprogramokban azok, akiket borhamisításért bírsággal sújtottak. Az AMC szorosabb kapcsolatot alakít ki az OBI-val is, mivel most csak egy újsághirdetésből ismerhette meg a megbüntetett vállalkozások listáját.

Kurdi Tibor, a Szigetvin Kft. ügyvezetője ugyanakkor jogtalannak tartja, hogy cége hamisítási ügybe keveredett. Állítása szerint a társaságnál nem borhamisítás, hanem gondatlanságra és technológiai fegyelmezetlenségre visszavezethető hiba történt. A cég gyümölcsborokat is gyárt, és az azokhoz használt, gépsoron maradt szintetikus színezőanyag szennyezte a később palackozott szőlőbort.

Az OBI a még tavaly indult ügyben jogszerűen szabott ki bírságot, de - érvelt az ügyvezető - akkor nem állapította meg a hamisítás tényét, egy meglepetésszerű újabb pincészeti ellenőrzésen a cég valamennyi borát megfelelőnek találta. Megbízhatóságát jelzi: öt éve dolgozik együtt az AMC-vel, és tizenöt országból kap megrendeléseket - tette hozzá Kurdi Tibor.

Az AMC a düsseldorfi kiállításra 20 millió forintot fordít, amellyel húsz borászati cég megjelenését finanszírozza. A centrum saját forrásaiból az idén 80-90 milliót költ bormarketingre, így e célra 720 milliós éves keretének 12-13 százalékát szánja. További összegek egyelőre nem bővítik a forrásokat, mert a borászok nem hajlandók leróni a bormarketingre is felhasználható, 8 forintos literenkénti forgalomba hozatali járulékot az FVM-mel folyó elosztási és fizetéstechnikai viták miatt.