Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Vita a brit visszatérítésről

2005.06.09. 23:36
Az EU 2007-2013 közötti költségvetése elbukhat azon, hogy Nagy-Britannia nem hajlandó lemondani a Thatcher asszony által 21 évvel ezelőtt kiharcolt előjogáról.
"A Nagy-Britanniának juttatott visszatérítés nem képezi tárgyalás alapját, az marad ahogy van, és pont" - jelentette ki Tony Blair minisztrelnök szerdán, a brit törvényhozás alsóházában.

Gerhard Schröder német kancellár ezzel szemben Berlinben, a macedón kormányfővel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón kompromisszum-kötésre szólította fel a londoni kormányt.

Günter Verheugen bizottsági alelnök is keményen bírálta a brit rabattot: "Nem helyénvaló, hogy Európa egyik leggazdagabb országa az újonnan csatlakozott szegényebb országoktól várja el költségvetése ko-finanszírozását" - mondta a politikus szerdán a ZDF televízióban. Verheugen mindazonáltal nem lát reményt arra, hogy a britek a jövő héten elfogadják a visszatérítés évi több milliárd eurós összegének mérséklését.

Még Thatcher intézte el

A kizárólag Nagy-Britanniára érvényes rabatt intézményét 1984-ben Margaret Thatcher akkori miniszterelnök harcolta ki, hivatkozással a magas agrárkiadásokra, azok mértéke azonban időközben csökkent, az Egyesült Királyság pedig a világ egyik leggazdagabb országa lett.

A visszatérítés több mint 50 milliárd angol font megtakarítást jelentett Nagy-Britanniának 1984 óta. A britek mai érve az, hogy Nagy-Britannia alig kap támogatást az unió strukturális és kohéziós alapjából, ezért teljesen megalapozottnak tartják a visszatérítés rendszerének fenntartását.

London veszi át a soros elnökséget

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, soros EU-elnök ezekben a napokban bilaterális tárgyalás-sorozatot folytat a tagországok vezetőivel annak érdekében, hogy a jövő heti EU-csúcson megállapodás születhessen. Tony Blair lesz az utolsó ebben a sorban: a brit kormány egyelőre fenntartja azt az álláspontját, hogy akár vétóval is él, ha a másik 24 tagország meg akarná kurtítani a visszatérítést.

Ez esetben ebben az évben aligha lesz már az EU-nak elfogadott költségvetése a 2007-2013-as ciklusra, ugyanis július 1-jén éppen az Egyesült Királyság veszi át Luxemburgtól a soros EU-elnökséget.