Ágnes
-1 °C
2 °C

Hotelszámlába bukhat bele a német jegybank elnöke

2004.04.05. 15:47
A német központi bank elnökét többen lemondásra szólították fel, mert az általa igazgatott bank fizette ki hotelszámláját. Ernst Welteke visszafizeti a pénzt.
Lemondásra szólították fel a német központi bank elnökét, mert 7600 euró értékű juttatást fogadott el az általa igazgatott kereskedelmi banktól. Az összeg egy hotelszámlát fedezett Berlin legdrágább szállodájában, ahol Ernst Welteke négy éjszakát töltött az euró bevezetésével kapcsolatos ünnepségsorozaton - írja a BBC.

Bírálói szerint ki kell vizsgálni, hogyan engedhette meg Welteke, hogy a Dresdner Bank fizesse ki az ő és családja számláját.

Visszaadja

Közleményében Welteke elfogadta a kritikát a hotelszámla miatt. Állítása szerint a német központi bank, a Bundesbank már kivizsgálta az esetet.

Eszerint a négy napból kettő kötődött a munkájához, így a számla ezen részét a Bundesbank állja. A fennmaradó összeget pedig Ernst Welteke fizeti ki még hétfőn.

Bejelentésével egy időben Welteke kijelentette, nem mond le posztjáról. Welteker egyébként az Európai Központi Banknak is az igazgatósági tagja.

Mondjon le

A kereszténydemokrata Steffan Kampter szerint a bankigazgatónak vissza kell fizetnie a pénzt és utána be kell nyújtania lemondását. Az esetet elemezve apolitikus kijelentette, ha meghívnak egy eseményre, feltételezhető, hogy a meghívó fél állja a költségeket. De beletartozik ebbe a bankigazgató 25 éves fiának és a fiú barátnőjének a szobája is - tette fel a kérdést.

A német kormány elhatárolódik a Bundesbank igazgatójától. Weltekének magyarázatot kell adnia, és a jövőben egy ilyen rangú embertől nem tolerálható az ilyen viselkedés - jelentette ki a kormányszóvivő.

A BBC szerint Welteke Németország legjobban fizetett köztisztviselője, évi 350 ezer eurót keres.