Márk
13 °C
28 °C

Újjászületőben az atombunkerbiznisz

2001.09.27. 12:00
Hála a vállalkozó kedvű atombunker-tulajdonosoknak, nincsenek tehetetlenségre kárhoztatva azok a vállalatok és magánszemélyek, akik úgy érzik, az apokalipszis lovasai hamarosan megkezdik földi pályafutásukat.
A végső megoldás: atombunkerba a szerverekkel!

A nagy pénz persze a bunker to business szektorban van. A brit AL Digital nevű cég garantálja a végső megoldást azoknak a vállalatoknak, melyek mindenfajta támadás ellen biztonságban szeretnék tudni szervereiket és adataikat.

Bejárat a bunkerbe
A vállalat, mely szerénytelenül azt állítja, hogy újradefiniálta a biztonságos hostolás piacát, 1998-ban vásárolta meg a Kent megyei Sandwich közelében lévő korábbi NATO-atombunkert.

A 30 méter mélyen elhelyezkedő bunkert a hidegháború idején építették azzal a céllal, hogy atomtámadás idején is biztos kommunikációs központként szolgáljon.

Dominic Hawkan, az AL Digital menedzsere az Ananova újságírójának nyilatkozva büszkén mesélte, a World Trade Center elleni terrorista támadás óta eltelt időben megduplázódott a szolgáltatás iránti kereslet.

A föld alatti közösség

Mivel az atombunker szűkös jószág, a bunker to customer szektorban nem várható akkora tolongás, mint a vállalati piacon. Ráadásul a helyek számát korlátozza, hogy még a legaltruistább vállalkozónak is gondoskodnia kell önmaga és szerettei elhelyezéséről.

Mike Parrish brit farmer atombunkerében azonban van még 100 férőhely, melyeket az érdeklődők a következő 10 évre igénybe vehetnek némi belépési díj fejében.

Mr. Parrish földjén 1952-ben épült az erődítmény, és eredetileg arra szánták, hogy nukleáris, vegyi és biológiai támadás esetén biztonságos menedéket nyújtson a kormányzati tisztségviselőknek. A hidegháború végeztével aztán a farmer megvásárolta a hasznavehetetlen építményt a kormánytól.

Hosszú, unalmas végítélet

A jelentkezőknek azonban komoly felvételi beszélgetésen kell átesniük, mielőtt bekerülhetnének a szerencsés kiválasztottak közé. Mr. Parrish ugyanis nem profitéhes vállalkozó, hanem igazi közösségépítő. Egy ilyen föld alatti közösségben a legkülönfélébb képességekre van szükség, például szakácsra, mosogatóra, villanyszerelőre és persze komédiásokra.

"Komikus színészek is lennének, hogy szórakoztassanak. Egyébként az unalom megölne bennünket" - nyilatkozta a Reuters újságírójának, miközben átfutotta a jelentkezők listáját.

Mr. Parrish egyébként már három éve kínálja szolgáltatását, de válság hiányában elmaradtak az érdeklődők.