Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Riksát vagy luxuskocsit?

2003.01.10. 13:10
Kína a világ leggyorsabban bővülő autópiaca, ahol a Mercedes, az Audi és a BMW most gyárépítésekkel próbál a növekvő kereslettel lépést tartani, közölte a BBC.
Az ázsiai autópiaccal foglalkozó Automotive Resources Asia (ASA) marketingcég szerint Kínában hihetetlen mértékben nő vagyonosok száma, és ezzel párhuzamosan a luxusautók iránti igény. A kínai autóeladások tavaly ötvenöt százalékkal nőttek az előző évhez képest.

Minden 15. autó E-Merci

A Mercedes a növekvő igények miatt azt tervezi, hogy két-három éven belül gyárat épít az országban. A cég valószínűleg még a 2008-as olimpiai játékok előtt el akarja indítani a gyártást, hogy az eseményen a NOB vezetői már az ott gyártott Mercedeseken utazhassanak. A márka most sem áll rosszul, az átlagosan százezer dollárért (22 millió forint) árult E-osztály nagyon jól fogy: Pekingben már minden tizenötötödik autó E-Mercedes.

Az Audi és a BMW is nyomul

Az Audi 1992 óta árulja típusait az országban, és Kínát már legnagyobb piacaként tartja számon. A hetvenezer dollár (16 millió forint) körül árult A6-osokból tavaly harmincötezer kelt el. A BMW, amely szintén komoly részt akar szerezni a hihetetlenül növekvő piacból, nemrég kapott engedélyt a kormánytól, hogy Észak-Kínában gyárat építsen.