Szilárda
-4 °C
2 °C

A pártkongresszus dönt a gazdaságról

2007.10.16. 07:45
Kedden kezdődik a Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusa, amely az ország gazdaságának következő öt évéről is dönt. Elemzők szerint meglepetés nem várható, marad a növekedésorientált gazdaságpolitika és az alulértékelt jüan – holott ez utóbbi az USA után most már Európa rosszallását is kiváltotta.

Pekingben kedden kezdődik a Kínai Kommunista Párt 17. kongresszusa, ami öt évre meghatározza a párt s ezzel a politika és a gazdaság irányát is. A megfigyelők nem számítanak meglepetésre: biztosnak látszik Hu Csin-tao főtitkár (és államfő) újraválasztása, a kérdés csak az, hogy egy vagy két utódjelöltet emelnek be a párt legfelső vezetésébe.

A piacok az elemzők szerint valószínűleg nem reagálnak majd a kongresszuson elhangzottakra, mivel csak hosszabb távon lesznek hatással a kínai gazdaságra. A legfontosabb, hogy senki sem számít a növekedéspárti reformpolitika feladására, ami százmilliókat emelt ki a nyomorból és Kínát a világ negyedik legnagyobb gazdaságává tette. A szakértők ezért azt várják, hogy a jelenlegi vezetők példáját követő fiatalabb káderekkel erősíti a kongresszus az ország irányítását – mert akármennyit haladt is előre az ország a kapitalizmus útján, azon és tovább is a kommunista párt vezeti, bármilyen furcsa is.

A hihetetlen eredmények – a bruttó hazai termék folyamatosan évi 10 százalék fölötti növekedése, a világ legnagyobb valutatartalékának felhalmozása, ami az elmúlt három évben több mint háromszorosára emelkedett, az életszínvonal általános emelkedése – mögött azonban óriási gazdasági és társadalmi feszültségek húzódnak. Olyan problémák, mint a korrupció, a lemaradó térségek nyomora, a vidék és a város, a gazdagok és a szegények közti egyre növekvő szakadék vagy a közelgő olimpiát is fenyegető mértékű környezetszennyezés, ami a kongresszuson is komoly hangsúlyt fog kapni.

A fejlődés töretlenségét mutatják a nyilvánosságra került legújabb adatok. Ezek szerint az év első háromnegyedében 367,3 milliárd dollárral szeptemberre 1434 ezer milliárd dollárra emelkedett a valutatartalék, s szeptemberben a tavalyit 15,3 milliárd dollárral meghaladva, 23,9 milliárd dollárt ért el a külkereskedelmimérleg-többlet.

Ez ugyanakkor növeli a Pekingre nehezedő nyomást a jüan felértékelésére, különösen hogy a múlt héten az Európai Unió pénzügyminiszterei úgy döntöttek: egyértelműen az Egyesült Államok mellé állnak ebben a harcban. A mesterségesen alulértékelt valutának ugyanis a nyugati világ kulcsszerepet tulajdonít abban, hogy a kínai áruk, olcsóságukkal kiütve a versenyből vetélytársaikat, elárasztják az egész világot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!