Árpád
-2 °C
4 °C

A cseheknek semmi nem elég

2008.03.26. 16:49
A csehországi háztartások 42 százaléka úgy véli, hogy jelenleg rosszabb anyagi körülmények között él, mint 2007 elején - derült ki abból a márciusi országos felmérésből, amelynek eredményét ma hozták nyilvánosságra Prágában.

A STEM közvélemény-kutatási ügynökség felméréséből az is egyértelmű, hogy a cseh gazdaság erőteljes, évi hat százalékos növekedése ellenére is a háztartások egyre nagyobb része érzi úgy, hogy nem részesül a gazdasági növekedés áldásaiból. Három éve, 2005 elején, csak a háztartások 28 százaléka állította, hogy anyagi helyzete az utóbbi év folyamán rosszabbodott.

Bár a megkérdezettek többsége egyértelműen hitelt ad a hivatalos álláspontnak és a statisztikai kimutatásoknak, hogy az ország gazdasága az elmúlt évben tovább erősödött, mindössze 15 százalék érzi úgy, hogy ez a családja anyagi helyzetére is pozitívan hatott.

Az optimisták legnagyobb része saját magát a magasabb középréteghez sorolta, amely anyagilag jól be van biztosítva. Ezek azt várják, hogy anyagi jólétük az idén is javulni fog. Más szempontok szerint alapvetően vállalkozókról, magukat jobboldalinak tartó diákokról és általában magasabb iskolai végzettségű személyekről van szó. Gyakorlatilag ez az a réteg, amely döntő mértékben meghatározza a kormányzó Polgári Demokratikus Párt híveit és választóit.

A háztartások mintegy harmada azt állította, hogy anyagi helyzete lényegében változatlan: nem javult, de nem is romlott az elmúlt évben. Ennél valamivel nagyobb arányban vannak tehát azok (ötből két család), akik úgy látják, hogy anyagi helyzetük egy év alatt rosszabbodott. Ez utóbbi a réteg az állam gazdasági helyzetét se látja rózsásan, nem hiszi el a növekedési adatokat, s meggyőződése, hogy az ország gazdasága is lemenő ágban van.

A se nem javult, se nem rosszabbodott - csoportba tartozik a középkorúak jelentős része, akik a politikai középúttal szimpatizálnak. A pesszimisták többségét a 45 éven felüliek, a nyugdíjasok, munkanélküliek, kétkezi munkások és az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők alkotják. Politikai szempontból többségük a baloldali pártok - a kommunisták és a szociáldemokraták - választója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?