Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Bevásárolt a Transelektróból a Skoda

2006.11.29. 12:50
Megvásárolta a magyar Ganz Transelektro jelentős részvénycsomagját a cseh Skoda Holding, jelentette be szerdán Plzenben Tomás Krsek, a Skoda Holding igazgatótanácsának alelnöke. Részleteket nem közöltek, a vételárat sem hozták nyilvánosságra.

A Skoda Holding energiaipari berendezéseket és elektronikus közlekedési berendezéseket, eszközöket gyárt, és a trolibuszokat gyártó Ganz Transelektro komoly versenytársa volt a közép- és kelet-európai piacon. Az újonnan létrehozott Ganz-Skoda vállalat a plzeni holding és a magyar Resonator társaság tulajdona.

A világpiacon fontos pozíciót szeretnénk szerezni azon a területen, ahol nagyon jók vagyunk. A magyarországi bevásárlás azt bizonyítja, hogy a Skoda egyre fontosabb szerepet akar játszani a közlekedéstechnika terén - magyarázta Tomás Krsek.

A Ganz Transelektro megszerzésével megerősödött a Skoda pozíciója a hajtóművek és a trolibuszok gyártása terén, elsősorban Magyarországon, Olaszországban és Dél-Amerikában. A Ganz Transelektro portfoliója nagyjából megegyezett a holdingba tartozó Skoda Electric portfoliójával.

A Ganz-Skoda átvette a Ganz Transelektro összes, 145 alkalmazottját. A Skoda Holdingnak 3600 alkalmazottja van, és az idén legalább 7,34 milliárd koronás bevételre számít. A tavalyi adózás utáni eredménye 565 millió korona volt. A termelés mintegy 60-70 százalékát az Európai Unióba exportálja. Az idei évben a holding már 20 milliárd koronányi megrendelést kapott, 6 milliárddal többet, mint tavaly.