Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Lázasan vásárolnak a délkelet-európaiak

2007.10.17. 14:46
A délkelet-európai régióban a háztartások elsõsorban tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak, de egyre többen fordulnak az ingatlanok felé. A térségben az uniós átlag felett van a növekedés, ennek oka, hogy az itt lakók gyorsan utol szeretnék érni gazdagabb szomszédaik életszínvonalát.

A délkelet-európai térségben továbbra is az uniós szintet jóval meghaladó növekedés figyelhetõ meg. A 2007-es év ismét a gyors gazdasági fejlõdés éve az 5,9 százalékos GDP-növekedéssel. Ennek hátterében az élénk lakossági fogyasztás és a befektetési tevékenység áll. "A megélénkült fogyasztás mögött az áll, hogy a háztartások igyekeznek elérni gazdagabb nyugati szomszédjaik életszínvonalát" - mondta el Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régió vezetõ közgazdásza Dubrovnikban, a Euromoney-konferencián.

Az EU-csatlakozás pozitív hatásának köszönhetõen Bulgária és Románia az idén és jövõre is öt-hat százalékot meghaladó növekedésre számíthat. Horvátországban a növekedés idén éri el csúcspontját 5,5 százalékkal, de 2008-ban is nagy ütemben folytatódik, jóllehet a hitelezés területén bevezetett intézkedések némileg lassítják a folyamatot.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina dinamikus fejlõdése mögött a jelentõs hazai kereslet és a kedvezõ külsõ környezet áll. A növekedés középtávon mindkét országban a strukturális reformok elõrehaladásától függ. Bosznia-Hercegovinában a politikai erõk továbbra sem képesek megegyezésre jutni, míg Szerbiában valószínû, hogy a küszöbön álló önkormányzati és elnökválasztás késlelteti a továbblépést. További veszélyt jelent, hogy mindkét ország jelentõs külsõ egyensúlyhiánnyal küzd.

A délkelet-európai régióban a háztartások maradnak a növekedés egyik fontos mozgatórugói. Fogyasztási szokásaik gyorsan alkalmazkodnak a javuló az életszínvonalhoz. A fogyasztást a jövedelmek gyors növekedése és a hitelezési piachoz való könnyebb hozzáférés határozza meg. Ehhez hozzájárul az ingatlanárak gyors emelkedésének vagyonnövelõ hatása. A személyes fogyasztás rendkívüli fellendülése Délkelet-Európában annak is köszönhetõ, hogy a lakosság még mindig igen kevés tartós fogyasztási cikkel rendelkezik. A délkelet-európaiak csak körülbelül harminc százalékának van számítógépe, és kevesebb, mint negyven százalékuknak autója.

A háztartások egyre inkább hajlanak az ingatlanbefektetések felé. Ezt mutatja, hogy fokozódik a kereslet a jelzálog alapú ingatlanfinanszírozás iránt. A háztartások továbbra is nettó megtakarítók, de félretett tõkéjüket egyre inkább saját otthonuk finanszírozására fordítják. Bulgáriában és újabban Horvátországban is tapasztalható, hogy az új megtakarítások a vagyonosodást (pénzben és reáljavakban) szolgálják.

A háztartások jelenlegi hozzáállásából arra következtethetünk, hogy a lakóingatlanok piaca további komoly lehetõségeket tartogat. A lakástulajdonosok aránya ugyan jóval meghaladja a közép-kelet-európai átlagot, de még így is intenzív növekedés várható a piacon, különösen a minõségi fejlesztések területén. A lakások iránti fokozott kereslet mellett a kínálat változatlanul korlátozott, ami az ingatlanárak jelentõs növekedéséhez vezet. A legtöbb délkelet-európai országban - Horvátország kivételével - a lakóingatlanok elméleti értékükhöz képest még mindig alulértékeltek.

A délkelet-európai lakóingatlan-piac fejlõdése összességét tekintve a jelzálogpiac jelentõs fellendülését vetíti elõre a régióban. 2007 és 2009 között éves szinten 24 százalékos növekedésre számíthatunk a jelzálogüzletágban - jelentette ki Debora Revoltella.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?