Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Lázasan vásárolnak a délkelet-európaiak

2007.10.17. 14:46
A délkelet-európai régióban a háztartások elsõsorban tartós fogyasztási cikkeket vásárolnak, de egyre többen fordulnak az ingatlanok felé. A térségben az uniós átlag felett van a növekedés, ennek oka, hogy az itt lakók gyorsan utol szeretnék érni gazdagabb szomszédaik életszínvonalát.

A délkelet-európai térségben továbbra is az uniós szintet jóval meghaladó növekedés figyelhetõ meg. A 2007-es év ismét a gyors gazdasági fejlõdés éve az 5,9 százalékos GDP-növekedéssel. Ennek hátterében az élénk lakossági fogyasztás és a befektetési tevékenység áll. "A megélénkült fogyasztás mögött az áll, hogy a háztartások igyekeznek elérni gazdagabb nyugati szomszédjaik életszínvonalát" - mondta el Debora Revoltella, az UniCredit Csoport közép- és kelet-európai régió vezetõ közgazdásza Dubrovnikban, a Euromoney-konferencián.

Az EU-csatlakozás pozitív hatásának köszönhetõen Bulgária és Románia az idén és jövõre is öt-hat százalékot meghaladó növekedésre számíthat. Horvátországban a növekedés idén éri el csúcspontját 5,5 százalékkal, de 2008-ban is nagy ütemben folytatódik, jóllehet a hitelezés területén bevezetett intézkedések némileg lassítják a folyamatot.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina dinamikus fejlõdése mögött a jelentõs hazai kereslet és a kedvezõ külsõ környezet áll. A növekedés középtávon mindkét országban a strukturális reformok elõrehaladásától függ. Bosznia-Hercegovinában a politikai erõk továbbra sem képesek megegyezésre jutni, míg Szerbiában valószínû, hogy a küszöbön álló önkormányzati és elnökválasztás késlelteti a továbblépést. További veszélyt jelent, hogy mindkét ország jelentõs külsõ egyensúlyhiánnyal küzd.

A délkelet-európai régióban a háztartások maradnak a növekedés egyik fontos mozgatórugói. Fogyasztási szokásaik gyorsan alkalmazkodnak a javuló az életszínvonalhoz. A fogyasztást a jövedelmek gyors növekedése és a hitelezési piachoz való könnyebb hozzáférés határozza meg. Ehhez hozzájárul az ingatlanárak gyors emelkedésének vagyonnövelõ hatása. A személyes fogyasztás rendkívüli fellendülése Délkelet-Európában annak is köszönhetõ, hogy a lakosság még mindig igen kevés tartós fogyasztási cikkel rendelkezik. A délkelet-európaiak csak körülbelül harminc százalékának van számítógépe, és kevesebb, mint negyven százalékuknak autója.

A háztartások egyre inkább hajlanak az ingatlanbefektetések felé. Ezt mutatja, hogy fokozódik a kereslet a jelzálog alapú ingatlanfinanszírozás iránt. A háztartások továbbra is nettó megtakarítók, de félretett tõkéjüket egyre inkább saját otthonuk finanszírozására fordítják. Bulgáriában és újabban Horvátországban is tapasztalható, hogy az új megtakarítások a vagyonosodást (pénzben és reáljavakban) szolgálják.

A háztartások jelenlegi hozzáállásából arra következtethetünk, hogy a lakóingatlanok piaca további komoly lehetõségeket tartogat. A lakástulajdonosok aránya ugyan jóval meghaladja a közép-kelet-európai átlagot, de még így is intenzív növekedés várható a piacon, különösen a minõségi fejlesztések területén. A lakások iránti fokozott kereslet mellett a kínálat változatlanul korlátozott, ami az ingatlanárak jelentõs növekedéséhez vezet. A legtöbb délkelet-európai országban - Horvátország kivételével - a lakóingatlanok elméleti értékükhöz képest még mindig alulértékeltek.

A délkelet-európai lakóingatlan-piac fejlõdése összességét tekintve a jelzálogpiac jelentõs fellendülését vetíti elõre a régióban. 2007 és 2009 között éves szinten 24 százalékos növekedésre számíthatunk a jelzálogüzletágban - jelentette ki Debora Revoltella.