Boglárka
19 °C
35 °C

Erősödésnek indult a dollár

2004.03.03. 10:39
Folytatja erősödését a dollár, három hónapja nem látott magasságokba emelkedett a világ főbb valutáival szemben. A BBC által idézett elemzők szerint az erősödés oka, hogy kamatemelésre számítanak a befektetők.
Egy év óta a legnagyobb napi növekedést produkálta a dollár az euróval szemben, és három hónapja nem látott magasságokba emelkedett.

A dollár hat százalékot erősödött az euróval szembeni mélypontja óta, és elemzők további növekedést várnak. Szerdán reggel 1,22 dollárt adtak egy euróért, és az angol fonttal, japán jennel, svájci frankkal és ausztrál dollárral szemben is erősödött az amerikai valuta - írja a BBC.

Az elemzők szerint az erősödés hátterében az amerikai és európai uniós kamatpolitika áll. Az Egyesült Államokban a legutóbb nyilvánosságra került makroadatok alapján sokan azt a következtetést vonták le, hogy emelkedhet az alapkamat.

Az Európai Unióban pedig elterjedt az a hír, hogy az Európai Központi Bank - a verbális intervenció mellett - elszánta magát a kamatvágásra - tudósít a Reuters.