Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Olcsó a Váci utca a világcégeknek

2004.10.26. 16:35
A Váci utcában még mindig fillérekért lehet üzlethelyiséghez jutni, legalábbis a New York-i Fifth Avenue-höz képest: a Váci utca a világ 29. legdrágább vásárló utcája.
A Váci utcában átlagosan 87 eurót fizetnek havonta négyzetméterenként a bérlők, ez századrésze a világ legdrágább bevásárló utcájában, a New York-i Fifth Avenue-n fizetendő átlagos bérleti díjaknak. A második helyen a párizsi Champs Elysées áll - derül ki a Main Streets Across the World - A világ főutcái - című tanulmányából, amelyet a Cushman and Wakefield Magyarországon is sikeresen működő nemzetközi ingatlan tanácsadó cég európai divíziója készített.

Itthon kevés a nagyméretű üzlet

Erős az érdeklődés Budapest iránt a külföldi kereskedők részéről - állítja John McKie, a Cushman and Wakefield magyarországi irodájának egyik vezetője, aki beszámolt számos meghatározó üzletről is. A Zara a Váci utca egyik legszebb házában, a régi Benetton üzlet helyén nyitja meg kapuit 2800 négyzetméteren. A Hennes and Mauritz előbérleti szerződést írt alá az ING 2.800 négyzetméter területű ingatlanjára, a Vörösmarty tér 1. szám alatt, a régi ORI-épület helyén kialakított irodaházban.

A Váci utcai régió is olcsónak számít a világcégek számára, hiszen Prága is drágább: a Na Prikope bevásárló utcában és a Vencel téren a bérleti díj átlagosan 150 euró havonta, alig elmaradva a bécsi Ka:rtner Strasse tarifáitól. "A globalizáció ezen a területen is érezteti a hatását. Egy sor új vásárló utca válik világviszonylatban fontossá, kiváló új célponttá, és a legnagyobb márkák ezekről a helyekről sem akarnak hiányozni - legyen szó Buenos Airesről, Bangkokról vagy Budapestről - tette hozzá John McKie.

Azt is megjegyezte a híres ingatlan tanácsadó cég szakembere, hogy eddig kevés volt a Váci utcában a nagyméretű üzlet, jóllehet, a világcégek nem akarnak kicsi üzletet nyitni, mert ez legtöbbjük profiljába nem illene.