Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Készüljünk a 150-200 dolláros olajárra!

2008.05.06. 10:12
Ismét megközelítette a rekordnak számító 121,56 dolláros szintet a WTI-típusú olaj azonnali árfolyama, míg a júniusi határidős érték tegnap új csúcsra futott 120 dollár fölé. Az emelkedés hátterében a nigériai kitermelés kiesése miatti aggodalmak és a nyári hónapokra várt keresleti oldali növekedés játszottak főszerepet, de segített a dollár árfolyamának gyengülése is.

Miután fegyveresek a legnagyobb afrikai olajkitermelőnek számító Nigériában megtámadtak egy olajvezetéket, a Royal Dutch Shell csökkenteni volt kénytelen kitermelését május 3-án. Így napi 170 ezer hordós export szünetel emiatt. A támadó csoport felhívta a figyelmet, hogy folytatják az olaj és gázvezetékek elleni támadásokat.

A kínálati oldali kiesések mellett az árfolyamnak támaszt jelent a keresleti oldalon várt növekedés. Nyáron a benzinfogyasztási csúcsszezon alatt Amerika benzinigénye megnő, a finomítói kapacitáskihasználtság emelkedik, csakúgy mint az olaj iránti kereslet. Emellett pedig a nyári olimpiai játékokra készülve Kínában is jelentős kapacitásbővítéseket hajtanak végre a finomítók, melyek ellátásához egyre nagyobb mennyiségű olajat kell majd importálniuk.

A Goldman Sachs befektetési ház elemzője optimista az olaj árfolyamának alakulásával kapcsolatban, szerinte az elkövetkező két évben a 150-200 dolláros szintek között mozoghat majd a kurzus. Ezt az elégséges kínálat hiányával magyarázza. A WTI azonnali 2008-as árfolyamára a Goldman 108 dollárt vár a korábbi 96 dollárról, a 2009-es előrejelzés pedig 105 dollárról 111 dollárra emelkedett.