Judit
3 °C
7 °C

Rendkívüli olajadót vetne ki Obama

2008.04.26. 09:38
Rendkívüli adót vetne ki az olajtársaságokra az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére Barack Obama. A szenátor pénteken azt mondta, hogy az olajáremelkedéssel szerzett rendkívül profitokra rendkivüli adókat kellene kivetni.

"A magas benzinárak ebben az országban inkább kellemetlenek azok számára, akik jól élnek. A legtöbb amerikainak ez azonban már súlyos probléma, mivel válsággal fenyegeti mindennapi életüket "-mondta Obama egy benzinkútnál Indiai államban, ahol a következő demokrata párti előválasztásokat tartják.

Az amerikai Autóklub felmérése szerint 1 gallon (3.78 liter) benzin pénteken több helyen elérte a 3.58 dollárt az Egyesült Államokban, ami rekordnak számít, és a legtöbb amerikai számára nyugtalanítóan magas ár.

Obama a hordonkénti 80 dollár fölötti olajár után szerzett profitra vetne ki rendkivüli adót, és mint kampányában mondta, a befolyó pénzt a dolgozók számára kellene felhasználni, hogy túléljék a számukra kritikus időszakot. A demokrata párti szenátor azt is mondta, hogy nagyobb áttekinthetőségekre, vagyis nyilvánosságra lenne szükség az üzenyagok árának megállításánál.

A republikánusok biztosnak tűnő elnökjelöltje, John McCain egyébként a szövetségi adók csökkentésében látja a megoldást a gazdasági problémákra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?