Vilhelmina
11 °C
28 °C

Rendkívüli olajadót vetne ki Obama

2008.04.26. 09:38
Rendkívüli adót vetne ki az olajtársaságokra az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére Barack Obama. A szenátor pénteken azt mondta, hogy az olajáremelkedéssel szerzett rendkívül profitokra rendkivüli adókat kellene kivetni.

"A magas benzinárak ebben az országban inkább kellemetlenek azok számára, akik jól élnek. A legtöbb amerikainak ez azonban már súlyos probléma, mivel válsággal fenyegeti mindennapi életüket "-mondta Obama egy benzinkútnál Indiai államban, ahol a következő demokrata párti előválasztásokat tartják.

Az amerikai Autóklub felmérése szerint 1 gallon (3.78 liter) benzin pénteken több helyen elérte a 3.58 dollárt az Egyesült Államokban, ami rekordnak számít, és a legtöbb amerikai számára nyugtalanítóan magas ár.

Obama a hordonkénti 80 dollár fölötti olajár után szerzett profitra vetne ki rendkivüli adót, és mint kampányában mondta, a befolyó pénzt a dolgozók számára kellene felhasználni, hogy túléljék a számukra kritikus időszakot. A demokrata párti szenátor azt is mondta, hogy nagyobb áttekinthetőségekre, vagyis nyilvánosságra lenne szükség az üzenyagok árának megállításánál.

A republikánusok biztosnak tűnő elnökjelöltje, John McCain egyébként a szövetségi adók csökkentésében látja a megoldást a gazdasági problémákra.