Benedek
-5 °C
5 °C

Olajcégek Európa tetején

2008.05.20. 08:39
Két társaság képviseli Magyarországot a Handelsblatt által összeállított, Európa legnagyobb árbevételű, nem pénzügyi területen tevékenykedő tőzsdei cégeit összesítő rangsorban.

A Mol 2007-ben elért 10,257 milliárd eurós (durván 2500 milliárd forintos) árbevétele a 152., a Magyar Telekom 2,667 milliárd eurós (hozzávetőleg 660 milliárd forintos) mutatója a 450. helyre volt elég. Egy évvel korábban még mindkét cég előrébb végzett, az olajtársaság 26, a távközlési cég pedig 35 hellyel. (A Magyar Telekom német anyacége, a Deutsche Telekom a 11. helyről a 16.-ra csúszott, a Molról vigyázó szemét levenni nem tudó OMV pedig megtartotta egy évvel korábbi, 76. helyét.)

Az európai listát a kontinens legnagyobb olajtársaságai vezetik: első - 250 milliárd eurót (azaz 62 ezer milliárd forintot) meghaladó árbevétellel - a Royal Dutch Shell, a második a BP, a harmadik pedig az egy évvel korábbihoz képest egy hellyel előrébb került Total.

Szintén egy helyet javított az idén negyedik Volkswagen, az ötödik helyen végzett Daimler viszont tavaly még dobogós volt. Az élmezőny mindazonáltal meglehetősen stabil, ezt az is mutatja, hogy az első ötvenben mindössze három új névvel találkozhatunk: az elit elitjébe a BHP Billiton mellett csak a két legnagyobb francia építő, a Vinci és a Bouygues verekedte be magát.

Minden ötödik cég brit, minden hetedik francia

A top 500-as cégek több mint ötödét Nagy-Britannia delegálta, a további sorrend Franciaország (68), Németország (58), Olaszország (32), Svájc és Hollandia (egyaránt 29). Oroszország 25 céggel került fel a listára, élükön a kontinens legnagyobb tőzsdei értékű cégével, a Gazprommal. A kelet-közép-európai régiót a két magyar mellett öt lengyel, három cseh, két ukrán és egy-egy szlovák, szlovén, horvát, illetve román társaság képviseli. Kelet-Európa súlya mindazonáltal folyamatosan nő: az AT Kearney tanácsadó előrejelzése szerint az itteni cégek aránya az európai elitben a jelenlegi kilencről 2012-re 19 százalékra nő.

A legnagyobb tőzsdén jegyzett európai munkaadó a nagy-britanniai Groupe 4 Securicor biztonsági cég, több mint félmillió alkalmazottal, de négyszázezernél több főt foglalkoztat a Carrefour, a Deutsche Post, a Gazprom és a Tesco is. A teljes top 500-as mezőny tavaly az előző évhez képest négy százalékkal növelte a létszámot, az átlagnál jóval nagyobb bevétel és adózotteredmény-növekedést elkönyvelt top 50 mutatója mindössze 0,8 százalék.

Némileg meglepő, hogy az adózott eredmény tekintetében az idén - a Handelsblatt előrejelzése szerint - nem az olaj- és gázipar lesz a legdinamikusabb ágazat: ezen a területen átlagosan "mindössze" 14 százalékos profitnövekedés várható, az autógyártásban és a vegyiparban viszont egy százalékponttal jobb a várakozás.