Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ne lógasd a fejed, vegyél inkább repcsit!

2001.11.05. 13:16
Az ír Ryanair után a dubai Emirates légitársaság is bejelentette, hogy bővíti flottáját. Az Emirates összesen 15 milliárd dollár értékben vesz Airbusokat és Boeingeket.
Ahmed bin Szaid Al-Maktoum sejk, a társaság elnöke közölte, hogy a korábbi hét A380 Superjumbóról szóló megrendelést megháromszorozták, és 20 utasszállító és két teherszállító változatot vesznek. Ezzel az Emirates vált az 555 személyes, 2006-ban szolgálatba álló gép legnagyobb vásárlójává, amelyből eddig összesen hetvenet rendeltek a légitársaságok - adta hírül a Financial Times.

Ötvennyolc új gép

Egy a sok közül
A cég elnöke szerint az Emirates utasainak száma 2006-ra megduplázódik, a flotta létszáma 36-ról százra emelkedik 2010-re. A 380-asok hajtóműveiért komoly harc folyik: a lehetséges gyártók között van a Rolls-Royce a General Electric és a Pratt and Whitney. Az Emirates a 380-asok mellett nyolc Airbus A340-600-ast és három A330-ast és huszonöt Boeing-777-est is rendel. A Boeing-üzlet értéke 6,6 milliárd dollár.

Az Emirates megrendelése az első a szeptember 11-i terrortámadás óta. Szeptember óta a légitársaságok sorra állítják le gépeiket, sokan eladásra kínálják feleslegessé váló utasszállítóikat. A légitársaságok és a gyártók eddig körülbelül kétszázezer alkalmazottól váltak meg.

A Ryanair profitja meredeken nő

Az olcsó jegyeiről ismert Ryanair eközben 39 százalékos profitnövekedésről számolt be. Az első féléves adózás utáni eredmény 63,5 millió font (92 millió dollár). Az első félévben az ír társaság utasainak száma 37 százalékkal, 5,3 millióra emelkedett. Michael O'Leary, a cég elnöke szerint a növekedés azért is örvendetes, mert ebben a félévben komolyan rontott az emberek utazási kedvén a nagy-britanniai száj- és körömfájás járvány, illetve az amerikai terrortámadások.

Az írek használt gépet vesznek

A társaság már korábban jelezte, hogy a terrorakciók után sem csökkent az eladott jegyek száma, és a Ryanair is bővíteni akarja flottáját. Miután a cég nem tudott megállapodni a Boeinggel az új gépek áráról, használt gépeket keresett újsághirdetés útján. A hirdetésre akkor több mint hatszáz ajánlat érkezett.