Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A csókosok 55 millió dollárt kaptak a csőd előtt

2001.12.06. 12:15
Mielőtt a vállalattörténelem legnagyobb csődjébe menekült volna az amerikai Enron energiakereskedő cég, 500 alkalmazottjának 55 millió dollárt - 15,4 milliárd forintot - utalt át, hogy azok maradjanak a vállalatnál. Akit a csőd után bocsátottak el, átlagosan 4 ezer 500 dollár bánatpénzt kapott.
Fejenként 110 ezer dollár, vagyis 31 millió forint jutott annak a szerencsés ötszáznak, akiknek a csőd bejelentése előtt néhány nappal pumpálták fel a bankszámláját 'bónusz' címén - értesült a Reuters hírügynökség.

Ha maradsz, jól jársz

Az Enron egyik alkalmazottja megerősítette: meg akarták előzni, hogy a csődhelyzet miatt az érintettek távozzanak a cégtől. A bejelentés után az Enron azonnal elbocsátott 4 ezer munkatársat.

Csőd után már csak keveset tejelnek

Az alkalmazottak húzták a rövidebbet a vállalat hirtelen összeomlása miatt - döbbent rá a valóra egy érdekképviseleti vezető. A 4 ezres elbocsátás mellett 3 ezer 500 embert küldtek kényszerszabadságra. A kirostáltakkal a cégvezetés már nem volt annyira nagyvonalú, mint a kiváltságos 500-zal: ők fejenként átlag 4 ezer 500 dollárt kapnak. Az USA Munkaügyi Minisztériuma közben vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy mi történt a munkások nyugdíjalapjába befizetett összegekkel.