Európa nem hagy elbukni bankot

2008.10.06. 23:49
Nyugtatni próbálja az európai piacokat az Európai központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet kijelentette, egyetlen uniós bankot sem hagynak elbukni.

Az Európai Központi Bank elnöke, Jean-Claude Trichet hétfőn nyugalomra szólította fel a piacokat, hangsúlyozva, hogy az euróövezet központi bankja, vagyis az EKB készen áll, hogy a pénzpiacok számára biztosítsa azt a likviditást, amelyre szükségük van, mindaddig, amíg ez az igény fennáll.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügy- és gazdasági miniszteri csoport (Eurogroup) elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy egyetlen uniós bankot, vagy biztosítót sem hagynak elbukni. Az uniós államok egyetértenek a pénzügyi piaci stabilitás biztosításában, de ennek érdekében nemzeti szinten cselekszenek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az államoknak óvatosan kell bánniuk az adófizetők pénzével.

Egységesen, de külön

Egységes európai fellépést sürgetett a pénzügyi válság leküzdése érdekében hétfő este Berlinben Angela Merkel német kancellár és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök. Merkel ugyanakkor ismételten elutasította az olasz kormányfőnek azt a javaslatát, hogy amerikai mintára hozzanak létre egyfajta közös európai alapot a bajba jutott bankok megsegítésére.

Berlusconi elismerte, hogy ezzel kapcsolatban Berlin és Róma nincs egy véleményen. Eközben a német kancellár úgy fogalmazott, az egységes fellépés ellenére minden országnak vállalnia kell saját felelősségét a válság következményeinek enyhítése érdekében.

A miniszterelnöki látogatás előestéjén Berlusconi már indítványozta egy közös alap létrehozását. Sőt, olasz hírforrás szerint azt állította, hogy ezzel a német kancellár is egyetért, amit Berlinben szinte azon nyomban cáfoltak. A hétfői tárgyalásokon Merkel személyesen erősítette meg a cáfolatot.

A német kancellár és az olasz kormányfő tárgyalásai előtt Berlinben is közzétették azt a Nicolas Sarkozy francia elnök, az Európai Unió soros elnöke által ismertetett nyilatkozatot, amely szerint az uniós tagállamok kormányai egységesek és szolidárisak a pénzügyi válságban, s kinyilvánítják, hogy megteszik a szükséges lépéseket a pénzügyi rendszer stabilitása érdekében. A nyilatkozatban közös alapról nem esett szó.

Bush: kell egy kis idő

George Bush amerikai elnök hétfőn kijelentette: a pénzügyi mentőcsomagnak időre lesz szüksége, hogy hasson, de hosszú távon az amerikai gazdaság "rendbe fog jönni". "Úgy gondolom, hosszú távon ez a gazdaság rendbe fog jönni" – mondta Bush, hangsúlyozva, hogy az amerikai gazdaság "rugalmas, termelékeny, jó munkaerővel rendelkezik".

A bankok mérlegéből a nem likvid eszközöket eltávolítani hivatott 700 milliárd dolláros mentőcsomag kapcsán úgy fogalmazott: "pénteken aláírtam a törvényt, és időbe fog telni, amíg a pénzügyminisztérium megfelelően elhelyezi az eszközöket, úgy, hogy ne pazarolják el az Önök pénzét és el lehessen érni a célokat".

Richard Fisher, a texasi Fed elnöke Bush-nál sokkal borúlátóbb képet festett az amerikai gazdaság állapotáról. Mint mondta, a gazdaság a "vérszegénység" tartós állapotába jutott, csekély növekedéssel vagy növekedés nélkül, amit a befagyott hitelpiacok okoznak.

Fisher értékelése szerint ez az alacsony növekedés által jellemzet periódus, "ha egyáltalán lesz valamekkora növekedés", 2009-be is át fog nyúlni. Fogalmazása szerint a hitelpiacok működése, a hitelek áramlása jelenti a kapitalizmus "véráramát".

A washingtoni pénzügyminisztérium Neel Kashkari, Henry Paulson pénzügyminiszter főtanácsadója személyében kijelölte a 700 milliárd dolláros mentőcsomag program lebonyolításának vezetőjét. Kashkari - aki korábban a Goldman Sachs egyik pénzügyi vezetőjeként dolgozott - a pénzügyi stabilizációért felelős ideiglenes államtitkár-helyettesként fogja ellátni a rossz hitelek felvásárlását célzó szövetségi program irányítását.