Móric
14 °C
17 °C

Hat éve nem gyarapodott ilyen tempóban az EU

2006.09.06. 14:19
A főként a belső kereslet, különösen a befektetések által hajtott gazdasági növekedés idén 2,7 százalékkal gyorsult fel az Európai Unióban és 2,5 százalékkal az euróövezetben - állapította meg szerdán Brüsszelben kiadott helyzetjelentésében az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy ez 2000 óta a legnagyobb mértékű növekedés. Tavaszi előrejelzésében Brüsszel még csak 2,3 százalék, illetve 2,1 százalék növekedéssel számolt.

Ebben "a pozitív környezetben a gazdaság által létrehozott munkahelyek száma is nő, és júliusban a munkanélküliségi ráta 8 százalékra csökkent az EU-ban, 7,8 százalékra az euróövezetben". Míg "a fogyasztói árakat a magasabb energiaárak nyomják felfelé, az emelkedés alapját képező inflációt a javuló munkaerő-termelékenység és a nemzetközi verseny korlátok közé szorítja". A múlt évi 2,2 százalék után a várható infláció 2006-ban 2,3 százalék lesz mind az EU, mind az euróövezet esetén.

Az idei gazdasági növekedés 2000 óta nem látott mértékű. Ezt a bővelkedő időszakot további strukturális reformokra és költségvetési konszolidációra kell felhasználni. Csak így leszünk képesek a növekedési potenciál növelésére ott, ahol az alacsony, és így tudunk biztonsági tartalékot képezni a rosszabb időkre - mondta Joaquín Almunia, a gazdasági és monetáris ügyek biztosa a témával kapcsolatos sajtóértekezleten.

A potenciált meghaladóan

Az európai gazdaság az év során továbbra is a potenciált meghaladóan fog növekedni, a 2005 eleje óta lezajlott 80 százalékos olajár-emelkedés ellenére. Az idén körülbelül egy százalékponttal felfelé korrigált globális növekedés alátámasztja ezeket a kilátásokat. Azonban az EU gazdasági növekedésének fő hajtóereje a belső kereslet. A legfrissebb adatok alátámasztják az erősödő magánbefektetéseket: a második negyedév adatai 2 százalékos növekedést mutatnak az előzőhöz képest.

Az EU növekedésének erőteljes élénkülése együtt jár a nagyobb gazdaságok közti különbség csökkenésével. Bár a felmérés adatai enyhülést jeleznek a második félévben, a várakozások szerint a nagyobb tagállamok mindegyike a potenciálnak megfelelő vagy azt meghaladó mértékben növekszik. Németország esetében a növekedés alakulását a normál áfakulcs 2007. januártól hatályba lépő 3 százalékpontos növelése befolyásolja, de az intézkedések átfogó hatása a vizsgálatok szerint kétéves időtartamot tekintve nagyjából semleges lesz.

Ennél is nagyobb időtávot tekintve az aktualizált gazdasági kilátások felfelé korrigálása válhat szükségessé 2007-re vonatkozóan. A 2007-es magasabb átvitel hatását azonban óvatosan kell vizsgálni. A bizottság következő teljes körű gazdasági előrejelzése november elejére várható.

Árfelhajtó nyomás

Az inflációt tekintve a bizottság szerint a fogyasztói árak az energiaköltségek miatt továbbra is felfelé ható nyomásnak vannak kitéve, de a maginfláció (amely nem tartalmazza az energiaárakat és a nyers élelmiszert) továbbra is mérsékelt marad, korlátozott másodlagos hatásokat eredményezve. A munkaerő-termelékenység javulásának és az erős nemzetközi versenynek köszönhetően az inflációs várakozások is viszonylag mértéktartóak. A termelői szinten jelentkező növekvő árfelhajtó nyomás azonban kezd aggodalomra okot adni.

Az infláció az idén úgy az EU-ban, mint az euróövezetben várhatóan eléri a 2,3 százalékot (ami a tavaszi előrejelzéshez képest plusz 0,2 illetve 0,1 százalékpontos eltérést jelent). A gazdasági tevékenységet tükrözve 2005 utolsó negyedéve óta a foglalkoztatottság növekedése is nagyobb mértékben gyorsult. Júliusban az EU munkanélküliségi rátája 8 százalékos, az euróövezeté 7,8 százalékos volt az egy évvel korábbi 8,7 százalék és 8,6 százalékhoz képest. A gazdasági tevékenység erőteljes élénkülésének fényében a munkaerő termelékenysége az idén 2 százalékkal fog nőni.

Javuló kilátások

A rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy a nagyobb tagállamok legtöbbjében a javuló kilátásoknak és a növekedés magasabb adóösszetételének köszönhetően a 2006-os költségvetési egyenleg a várakozásoknál némileg jobban alakul.

Az előrejelzések kockázata az idei év második felére vonatkozóan a növekedés alulbecslése. Amennyiben fennmaradnak a jelenlegi kedvező feltételek, a mostani erős növekedési lendület is tartható lesz, ami a vártnál nagyobb mértékű negyedéves növekedési rátát eredményezhet. Ezenkívül a javuló munkaerő-piaci helyzet a magánszektor feltételezettnél nagyobb mértékű fogyasztását eredményezheti. A következő évre vonatkozóan a kockázat inkább a túlbecslésből adódik. Különösen az olajár további emelkedését nem lehet kizárni. A globális egyenlőtlenségek rendellenes módon történő korrekciója továbbra is fenyegetést jelent a világgazdasági kilátásokra nézve, különösen akkor, ha az Egyesült Államok ingatlanpiaca határozottabban lelassul - vélte a brüsszeli bizottság.