Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hat éve nem gyarapodott ilyen tempóban az EU

2006.09.06. 14:19
A főként a belső kereslet, különösen a befektetések által hajtott gazdasági növekedés idén 2,7 százalékkal gyorsult fel az Európai Unióban és 2,5 százalékkal az euróövezetben - állapította meg szerdán Brüsszelben kiadott helyzetjelentésében az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy ez 2000 óta a legnagyobb mértékű növekedés. Tavaszi előrejelzésében Brüsszel még csak 2,3 százalék, illetve 2,1 százalék növekedéssel számolt.

Ebben "a pozitív környezetben a gazdaság által létrehozott munkahelyek száma is nő, és júliusban a munkanélküliségi ráta 8 százalékra csökkent az EU-ban, 7,8 százalékra az euróövezetben". Míg "a fogyasztói árakat a magasabb energiaárak nyomják felfelé, az emelkedés alapját képező inflációt a javuló munkaerő-termelékenység és a nemzetközi verseny korlátok közé szorítja". A múlt évi 2,2 százalék után a várható infláció 2006-ban 2,3 százalék lesz mind az EU, mind az euróövezet esetén.

Az idei gazdasági növekedés 2000 óta nem látott mértékű. Ezt a bővelkedő időszakot további strukturális reformokra és költségvetési konszolidációra kell felhasználni. Csak így leszünk képesek a növekedési potenciál növelésére ott, ahol az alacsony, és így tudunk biztonsági tartalékot képezni a rosszabb időkre - mondta Joaquín Almunia, a gazdasági és monetáris ügyek biztosa a témával kapcsolatos sajtóértekezleten.

A potenciált meghaladóan

Az európai gazdaság az év során továbbra is a potenciált meghaladóan fog növekedni, a 2005 eleje óta lezajlott 80 százalékos olajár-emelkedés ellenére. Az idén körülbelül egy százalékponttal felfelé korrigált globális növekedés alátámasztja ezeket a kilátásokat. Azonban az EU gazdasági növekedésének fő hajtóereje a belső kereslet. A legfrissebb adatok alátámasztják az erősödő magánbefektetéseket: a második negyedév adatai 2 százalékos növekedést mutatnak az előzőhöz képest.

Az EU növekedésének erőteljes élénkülése együtt jár a nagyobb gazdaságok közti különbség csökkenésével. Bár a felmérés adatai enyhülést jeleznek a második félévben, a várakozások szerint a nagyobb tagállamok mindegyike a potenciálnak megfelelő vagy azt meghaladó mértékben növekszik. Németország esetében a növekedés alakulását a normál áfakulcs 2007. januártól hatályba lépő 3 százalékpontos növelése befolyásolja, de az intézkedések átfogó hatása a vizsgálatok szerint kétéves időtartamot tekintve nagyjából semleges lesz.

Ennél is nagyobb időtávot tekintve az aktualizált gazdasági kilátások felfelé korrigálása válhat szükségessé 2007-re vonatkozóan. A 2007-es magasabb átvitel hatását azonban óvatosan kell vizsgálni. A bizottság következő teljes körű gazdasági előrejelzése november elejére várható.

Árfelhajtó nyomás

Az inflációt tekintve a bizottság szerint a fogyasztói árak az energiaköltségek miatt továbbra is felfelé ható nyomásnak vannak kitéve, de a maginfláció (amely nem tartalmazza az energiaárakat és a nyers élelmiszert) továbbra is mérsékelt marad, korlátozott másodlagos hatásokat eredményezve. A munkaerő-termelékenység javulásának és az erős nemzetközi versenynek köszönhetően az inflációs várakozások is viszonylag mértéktartóak. A termelői szinten jelentkező növekvő árfelhajtó nyomás azonban kezd aggodalomra okot adni.

Az infláció az idén úgy az EU-ban, mint az euróövezetben várhatóan eléri a 2,3 százalékot (ami a tavaszi előrejelzéshez képest plusz 0,2 illetve 0,1 százalékpontos eltérést jelent). A gazdasági tevékenységet tükrözve 2005 utolsó negyedéve óta a foglalkoztatottság növekedése is nagyobb mértékben gyorsult. Júliusban az EU munkanélküliségi rátája 8 százalékos, az euróövezeté 7,8 százalékos volt az egy évvel korábbi 8,7 százalék és 8,6 százalékhoz képest. A gazdasági tevékenység erőteljes élénkülésének fényében a munkaerő termelékenysége az idén 2 százalékkal fog nőni.

Javuló kilátások

A rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy a nagyobb tagállamok legtöbbjében a javuló kilátásoknak és a növekedés magasabb adóösszetételének köszönhetően a 2006-os költségvetési egyenleg a várakozásoknál némileg jobban alakul.

Az előrejelzések kockázata az idei év második felére vonatkozóan a növekedés alulbecslése. Amennyiben fennmaradnak a jelenlegi kedvező feltételek, a mostani erős növekedési lendület is tartható lesz, ami a vártnál nagyobb mértékű negyedéves növekedési rátát eredményezhet. Ezenkívül a javuló munkaerő-piaci helyzet a magánszektor feltételezettnél nagyobb mértékű fogyasztását eredményezheti. A következő évre vonatkozóan a kockázat inkább a túlbecslésből adódik. Különösen az olajár további emelkedését nem lehet kizárni. A globális egyenlőtlenségek rendellenes módon történő korrekciója továbbra is fenyegetést jelent a világgazdasági kilátásokra nézve, különösen akkor, ha az Egyesült Államok ingatlanpiaca határozottabban lelassul - vélte a brüsszeli bizottság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?