Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A szakszervezeteken múlik, lesz-e svéd euró?

2003.07.23. 10:23
Egyre inkább csökken az euró támogatottsága Svédországban. Április óta minden felmérés az eurót ellenzők térnyeréséről számol be. A kétmilliós taglétszámú Szakszervezetek Szövetsége még közbeszólhat, ha tagjait rábírja, voksoljon a közös pénz mellett.
A júliusi közvélemény-kutatások megerősítették, hogy egyre nagyobb és erősebb Svédországban az euró bevezetését ellenzők tábora. A legfrissebb Gallup-felmérés szerint az ellenzők húsz százalékkal előzik meg az európártiakat.

Utoljára áprilisban voltak többen azok a szavazók, akik inkább az unió közös valutáját szeretnék fizetőeszközként használni, de előnyük azóta szépen lassan elolvadt. A júliusban közzétett ötféle felmérés mindegyike már a svéd koronát megtartani akarók lényeges, tizenkettőtől húsz százalékig terjedő fölényét jelzi.

A bevándorlók inkább európártiak

Most első alkalommal egy külön felmérésben kérdezték meg a svédországi bevándorlók véleményét azzal kapcsolatban, hogy választott hazájuk csatlakozzon-e az Európai Monetáris Unióhoz. Az adatok szerint ez a réteg sokkal nyitottabb az euró iránt: ötvenegy százalékuk helyeselné Svédország csatlakozását az euróövezethez, mindössze harminchat százalékuk ellenzi.

Változatlanul vitathatatlan az euró támogatottsága a politikusok körében. A legjelentősebb svéd pártok közül a szociáldemokraták, a konzervatívok, a liberálisok, valamint a kereszténydemokraták egyaránt az euró bevezetéséért kampányolnak. Az ellentábort a baloldal és a környezetvédők alkotják. Bonyolítja a helyzetet, hogy a hatalmon lévő koalíció megosztott, hiszen a kormányt együtt alkotja az európárti Svéd Szociáldemokata Párt, valamint a koronapárti Zöld Környezetvédő Párt és Baloldali Párt.

A szakszervezetek még megfordíthatják a végeredményt

Az óriási hátrány ellenére Göran Persson miniszterelnöknek még mindig lehetősége van arra, hogy az euró bevezetését támogatók kerüljenek többsége a népszavazáson, ha sikerül maga mellé állítania a Szakszervezeti Szövetséget (LO). A szövetség mindeddig semleges maradt, ugyanis egy jelentős kérdésben eddig nem sikerült megegyeznie a kormánnyal. Az LO egy speciális pénzalap létrehozását kérte a kormánytól, mert arra számít, hogy az euróövezethez történő csatlakozás után nőhet a munkanélküliség mértéke. A Persson-kormány eddig nem állt kötélnek, így a szövetség nem foglalt állást euróügyben.

A miniszterelnök és az LO vezetője, Wanja Lundby-Wedin azonban most bejelentette, hogy egy kölcsönösen kielégítő megoldásra találtak. A szakszervezetek ezután az euró bevezetése mellett fognak kampányukban kardoskodni. Ha az LO kétmillió tagja a közös pénz használata mellett teszi le voksát, akkor a szeptemberi szavazáson többségbe kerülhetnek az euró bevezetését szorgalmazók.