Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Négyen sietnek az euró bevezetésével

2004.05.05. 10:52
Az Európai Unióhoz alig néhány napja csatlakozott tíz új tagország közül négy már az idén egy lépéssel közelebb kerülhet az euróövezethez: Észtország, Litvánia, Szlovénia és Ciprus gazdasága a jelek szerint készen áll arra, hogy elkezdje az eurózónához történő csatlakozás előkészítő szakaszát, és 2007-ben áttérjen az euróra.
A nemzeti valutát az euróra való áttérés jegyében stabilizálja az előkészítő szakasz, amelyhez Észtország, Litvánia és Szlovánia még az idén csatlakozna, Ciprus pedig legkésőbb 2005-ben. Az úgynevezett ERM II mechanizmust két éven át kell alkalmazni az euró bevezetését megelőzően, s ebben az időszakban az érintett országoknak - többek között - kordában kell tartaniuk költségvetési hiányukat (nem haladhatja meg a GDP három százalékát) és államadósságukat (nem lehet több a GDP hatvan százalékánál). Amennyiben minden feltételt sikerül teljesíteni, az említett országok legkorábban 2007-ben vezethetik be az egységes európai valutát.

A május elsején csatlakozott tíz tagországnak kötelező áttérni az euróra, bár a Bizottság nem köti határidőhöz a feladatot. Brüsszel és a tagországok egyetértettek abban, hogy sietségre semmi ok, jobb elkerülni az áttérés által esetleg bekövetkező gazdasági sokkot.

A tízek legnagyobbjai - Lengyelország, Csehország és Magyarország - legalább 2008-ig már bizonyosan halasztják belépésük időpontját. A három ország mindegyikében meghaladja az euróövezethez való csatlakozás egyik feltételeként megszabott három százalékos maximumot a költségvetési hiány.

Az Európai Bizottság május 12-én tesz jelentést a három nagy, valamint Szlovákia, Ciprus és Málta pénzügyi helyzetéről, de az már most kiszivárgott, hogy az észt-litván, szlovén-ciprusi négyes eltervezett csatlakozási menetrendjét reálisnak tartják.