Erik, Alexandra
EUR 386,11 Ft
USD 366,77 Ft
11 °C
23 °C

Euróval hülyéskednek a kínaiak

2002.02.06. 08:47
Kínában a bankok kezdenek kifogyni az euróból, mivel a kínaiak milliói vásárolják a közös európai valuta érméit és bankjegyeit, hogy azt adják ajándékba a jövő heti újévi ünnepségeken. Annyira kelendőek a kínaiak között az euró érmekészletei, hogy kis címletű eurókat kellett Hongkongból importálni az igények kielégítésére.
A szerte a világban élő 1,5 milliárd kínai február 12-én ünnepli az új év kezdetét. Ilyenkor vörös borítékba csomagolva pénzt ajándékoznak egymásnak a tartós jólét és a jószerencse jeleként. Az elmúlt években a Kínai Népköztársaságban vagy a saját "népi" valutát, a jüant, vagy a kínai kereskedők által széles körben használt amerikai dollárt helyezték az emberek a borítékba. Az európai közös valuta népszerűsége mögött az áll, hogy a hagyomány szerint az ajándékozandó pénzérméknek és bankjegyeknek tisztának és ideális esetben vadonatújnak kell lennie.

A brit The Times pekingi tudósítója arról adott hírt, hogy a Barátság nevet viselő pekingi üzletházban, ahol sok turista vált pénzt, már napok óta nem láttak kis címletű eurókat. "Az emberek két hete vásárolják az euró bankjegyeit családjuknak és a barátaiknak" - állítja Li, az üzlet egyik menedzsere. A pekingi érme- és bélyegpiac az elmúlt vasárnapra fogyott ki az euróérmékből. "Csütörtök délután 2000 darab euró-készletet hoztam, de ma reggelre már el is fogyott" - nyilatkozta az egyik árus a Beijing Times-nak.

Az euró iránti keresletet mutatja, hogy az eredetileg 30 jüant (3 angol fontot) érő euróérme-készlet az utcán 55-280 jüanért is gazdára talál.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét