Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Euróval hülyéskednek a kínaiak

2002.02.06. 08:47
Kínában a bankok kezdenek kifogyni az euróból, mivel a kínaiak milliói vásárolják a közös európai valuta érméit és bankjegyeit, hogy azt adják ajándékba a jövő heti újévi ünnepségeken. Annyira kelendőek a kínaiak között az euró érmekészletei, hogy kis címletű eurókat kellett Hongkongból importálni az igények kielégítésére.
A szerte a világban élő 1,5 milliárd kínai február 12-én ünnepli az új év kezdetét. Ilyenkor vörös borítékba csomagolva pénzt ajándékoznak egymásnak a tartós jólét és a jószerencse jeleként. Az elmúlt években a Kínai Népköztársaságban vagy a saját "népi" valutát, a jüant, vagy a kínai kereskedők által széles körben használt amerikai dollárt helyezték az emberek a borítékba. Az európai közös valuta népszerűsége mögött az áll, hogy a hagyomány szerint az ajándékozandó pénzérméknek és bankjegyeknek tisztának és ideális esetben vadonatújnak kell lennie.

A brit The Times pekingi tudósítója arról adott hírt, hogy a Barátság nevet viselő pekingi üzletházban, ahol sok turista vált pénzt, már napok óta nem láttak kis címletű eurókat. "Az emberek két hete vásárolják az euró bankjegyeit családjuknak és a barátaiknak" - állítja Li, az üzlet egyik menedzsere. A pekingi érme- és bélyegpiac az elmúlt vasárnapra fogyott ki az euróérmékből. "Csütörtök délután 2000 darab euró-készletet hoztam, de ma reggelre már el is fogyott" - nyilatkozta az egyik árus a Beijing Times-nak.

Az euró iránti keresletet mutatja, hogy az eredetileg 30 jüant (3 angol fontot) érő euróérme-készlet az utcán 55-280 jüanért is gazdára talál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?