Valér
4 °C
8 °C

Összeomolhat az eurózóna

2004.05.18. 13:45
Nagy az esélye annak, hogy néhány éven belül összeomlik az eurózóna gazdasága - véli Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász. A veszély a tagországok gazdaságának, kultúrájának különbözősége miatt fenyegeti a közös pénznemet.
Az EUobservernek adott interjújában a múlt század egyik legbefolyásosabb közgazdásza arra figyelmezteti az EU-tagországokat, hogy igen nagy a valószínűsége annak, hogy az eurózóna gazdasága összeomlik néhány éven belül. "Nem állítom biztosra, hogy meg fog történni, de igen nagy a valószínűsége" - nyilatkozta Milton Friedman.

A Nobel-díjas közgazdász szerint vissza kellene állítani a régi nemzeti valutákat.

Túlságosan különböznek

A tudós legnagyobb problémája a közös pénzzel, hogy szerinte nehéz gazdasági közösséget létrehozni olyan országok között, melyeknek különböző a gazdasági felépítésük, más a kultúrájuk és különböző nyelveket beszélnek. Ezek a problémák nemhogy csökkennének, de megtöbbszöröződnek az új tagok belépésével.

Milton Friedman azt ugyan elismeri, hogy ez euró eddig "egészen jól teljesített". Az új tagoknak kötelező csatlakozni az eurózónához, és négyen közülük kinyilvánították, hogy ezt a lehető leghamarabb szeretnék megtenni. A professzor szerint ez jó jel, hiszen ha már kötelező csatlakozni, akkor a minél hamarabb, annál jobb elvet kell követni.

Csak álom

Friedman nem túl optimista az EU hosszútávú terveivel kapcsolatban. "Nem arról van szó, hogy az EU nem tudná 2010-re utolérni, sőt lehagyni az Egyesült Államokat. Azonban csak álom marad a lisszaboni célkitűzés, hiszen a világ többi térsége nem fog egy helyben toporogni: Kína lendületesen fejlődő gazdasága utolérheti a jelenleg legversenyképesebb térségeket.

A professzornak tanácsai is vannak az EU számára. Szerinte az uniónak lazítani kellene a szigorú szabályokon, mert megfojtja az európai gazdaságot. Emellett vissza kell fogni a magas állami kiadásokat is.