Eleonóra
-1 °C
2 °C

FAZ: A magyar gazdaság kifordult sarkaiból

2006.05.12. 11:27
Az áprilisi parlamenti választások óta a magyar államkötvények és a forint ismét keresett lett, de elemzők meg vannak győződve arról, hogy ez csak szalmaláng, Gyurcsány Ferenc újjáválasztott kormánya nagy kihívások előtt áll - írta pénteki számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német lap emlékeztetett arra, hogy Magyarország sokáig úgymond mintatanulónak számított, az ország már korábban "tétova" reformokba fogott, ami előnyösebb helyzetbe hozta a térség többi szocialista országával szemben. "Ez azonban minden jel szerint könnyelműséget eredményezett. Időközben a nemzetgazdaság annyira kifordult a sarkaiból, hogy a hitelminősítő intézetek lefokozással fenyegetnek, s ezzel egyelőre véget érne Magyarország Nyugat-Európába vezető egyirányú gazdasági utcája" - vélte a FAZ cikkírója, aki szerint három hét óta a befektetők minden jel szerint elnyomják magukban Magyarország nehézségeit, és bizalmat előlegeznek az új kormánynak, ám - mondják a bécsi Raiffeisen Bank elemzői - a kormány és a pénzpiacok előbb-utóbb ismét a valós világban fogják találni magukat.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung emlékeztetett arra is, hogy Magyarország nehézségei a fizetésimérleg-hiányból és a túlzott államháztartási hiányból fakadnak. Medgyessy Péter, az Orbán Viktort követő új miniszterelnök beváltotta a választási ígéretet, felemelte az állami közalkalmazottak fizetését, s azóta a szociálliberális kormány nem képes kezelni az államháztartási deficitet, amely szakértők szerint az idén a tíz százalékot is elérheti, négy százalék körüli gazdasági növekedés mellett.

Gyurcsány miniszterelnök bejelentette, hogy komolyan veszi a piacok aggályait, s jelezte: a rendszerváltás óta a legkeményebb reformok következnek - írta az FAZ. Papp Zsolt, az ABN Amro elemzője a német lap szerint óvatosan optimista. Bár az euró 2010-es bevezetését nem tartja reálisnak, Magyarország kikerülhet a deficitek ördögi köréből, főleg azért, mert az Európai Unió "gyógyító nyomást" jelent. A magyar kormánynak októberig konvergenciajelentést kell benyújtania arról, miként akarja teljesíteni az euróövezeti tagsággal járó követelményeket. Amennyiben a jelentés nem győzné meg az EU-t, Brüsszel Magyarországnak járó pénzeket tarthatna vissza az EU strukturális alapjából. Ezt a kormány mindenképpen megpróbálja elkerülni - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német lap szerint különösen sok kételyt táplálnak a Goldman Sachs elemzői. Szerintük az őszi önkormányzati választásokig nem lesznek húsbavágó reformok, s akkor az EU zárolni fog strukturális pénzeket. Mindehhez hozzájárul majd a jegybank elnökének megválasztása, ami politikai alkudozással fenyeget, s további kárt okozhat a magyar valutának.