Sára, Márió
2 °C
6 °C

Greenspan szavaira szárnyal a dollár

2004.04.21. 11:50
Öt hónap óta a legmagasabb értéket érte el a dollár az euróval szemben arra a hírre, hogy emelkedhet a jegybanki alapkamat. Alan Greenspan Fed-elnök az amerikai szenátusi meghallgatásán utalt erre.
Öt hónap óta nem látott magasságokban kezdett szárnyalni a dollár az euróval szemben, miután befektetők azt vélték kiolvasni Alan Greenspan Fed-elnök szavaiból, hogy kamatemelés van a láthatáron.

Kamatemelés

Alan Greenspan, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökeként amerikai szenátusi meghallgatásán elmondta, az amerikai gazdaság érezhetően erősödésnek indult az elmúlt hetekben, és a munkanélküliségi ráta is csökkenni kezdett. Mindez bizakodással tölti el, de nem beszélt arról, hogyan érinti a Fed politikáját a változás - idézi az elnököt a Forbes magazin.

A Fed elnöke szerint az amerikai vállalatok jelenleg erőt gyűjtenek az áremeléshez. A recessziós időszak alatt komoly problémát jelentett, hogy sok vállalat kénytelen volt egyre olcsóbban adni a termékeit, mert túl nagy volt a termelés és az olcsóbb külföldi versenytárs.

A tavaly még komoly kockázatot jelentő defláció veszélye már elmúlt. Ezekből a szavakból olvasátk ki elemzők, hogy a Fed kész kamatot emelni az infláció jeleire. A lehetséges kamatemelés hírére esni kezdtek az államkötvények és a részvények árfolyamai. Két hét múlva ül össze az a testület, melye meghatározza az alapkamatot.

Még az idén

Greenspan jó jelnek tekinti, hogy márciusban már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az árak. Az energia és az élelmiszerek árában pedig a legnagyobb drágulás következett be az elmúlt két évben. Greenspan azonban azt is megjegyezte, hogy a mostani gazdsági folyamatok okai még nem teljesen világosak, és nehéz jóslásokba bocsátkozni a jövőt illetően.

A várt kamatemelés az első ilyen lépés lesz 2000 májusa óta, ettől az időponttól ugyanis folyamatosan csökkent az akkor 6,5 százalékos kamat. A jelenlegi rekordszintet, az egy százalékot tavaly júniusban érte el. Az alapkamat egyébként 1958 óta nem volt ilyen alacsony.

A Washington Post által megkérdezett elemzők szerint a testület májusban még változatlanul hagyja a kamatokat, hogy elkerülje a piac sokkolását. Azt is várják ugyanakkor, hogy az ülés utáni nyilatkozataikkal előkészítik a terepet egy esetleges kamatemelésre.