Auguszta
-7 °C
0 °C

Fekete kedd után: venni vagy eladni?

2007.02.28. 01:43
A vezető tőzsdéken tapasztalt meredek eladási hullám után felmerül a kérdés, vajon mindez csak egy apró kilengés vagy egy nagyobb lejtmenetnek a kezdete. A vezető elemzők óvnak a pániktól annak ellenére, hogy a tőzsdék világszerte estek kedden, írja a CNN.

Kedden a világ szinte valamennyi tőzsdei indexe veszített értékéből, mindenhol végigsöpört a minipánik. Kezdődött az egész a kínai tőzsde csaknem kilenc százalékos esésével, amit a többi ázsiai index is követett, igaz, nem olyan mértékben. Az európai tőzsdeindexek is - köztük a BUX - veszítettek értékükből kedden.

A legérzékenyebben a New York-i tőzsde reagált, ennek azonban nem csak a kínai index gyengélkedése az oka. Sokkal fontosabb, hogy a volt Fed-elnök, Alan Greenspan hétfő délután úgy fogalmazott, van arra esély, hogy az amerikai gazdaság az év végére recesszióba süllyedjen. Ráadásul a befektetők elbizonytalanodtak az amerikai tartós cikkek rendeléseinek aznapi adatától, ami több hónapos negatív csúcsot mutatott. Sőt, az afganisztáni Bagramban lévő amerikai támaszpontot kedden Dick Cheney amerikai alelnök látogatása idején érte támadás, s ez a hír is hathatott a tőzsdepiacokra.

A Dow Jones, a Nasdaq eséssel reagált a világpiaci és otthoni eseményekre, mindkét index több éves mélyponton zárta a keddi kereskedést. A Dow Jonesnál ráadásul egy másik nem várt esemény is befolyásolta az indexet, egy számítógépes hiba miatt délután háromkor néhány perc alatt 280 pontot zuhant az index.

Az elemzők mindezek ellenére óvnak a pániktól. Megtörténhetnek hasonló dolgok - reagált a CNN-nek Ted Parrish, a Henssler Equity társmenedzsere, aki maga is gondolkodik azon, hogy az eladási hullám által érintett részvényekből vásárol. Semmi sem változott igazából, a piac még mindig vonzó annak ellenére, hogy néha rossz hírek jönnek Kínából.

Brian Stine, a Allegiant Asset Management stratégiai elemzője szerint az előbb említett rossz hírek együttes összejátszása okozta az eladási hullámot. Minden egyszerre történt, ez okozta az eladást a piacon, a befektetőknek ugyanakkor nincs okuk aggodalomra - tette hozzá. Végülis a Dow és az S&P 500 index több mint több mint 12 százalékot nőtt az elmúlt hat hónapban, a Nasdaq pedig 17 százalékot. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy néhány nehéz nap előtt áll a tőzsde.

A First American Funds vezetje szerint a keddi eladási hullám indokot adott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-nek, hogy emelje az irányadó kamatot. David Chalupnik szerint a kamatemelés esélye jelentősen megnőtt.

Több tőzsdei elemző egyetért, hogy az utóbbi időben túl sok nyereséget könyvelhettek el túl gyorsan tőzsdei befektetők. Jeffrey Saut, a Raymond James vezető stratégiai elemzője már hónapok óta aggodalommal figyeli a túlzottan optimista piacot. A részvények ugyan nem annyira drágák, mint a 2000-es lufi kipukkadásakor, de elég magasan járnak - figyelmeztet. Saut szerint a növekedés mindenképpen lelassul az idén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!