Gusztáv
3 °C
6 °C

A Mol és az OTP a világ legjobb befektetései között

2004.09.14. 10:35
A világ négyszáz legjobb befektetése közé tartozik az amerikai Forbes magazin szerint Mol- és OTP-részvényeket venni. Az idén hatodik alkalommal összeállított, befektetőknek készített listára a térségből csak a két magyar vállalat került fel.
Két magyar cég szerepel a Forbes magazin idei A-listáján. Az idén hatodik alkalommal összeállított négyszázas lista a világ azon nagy részvénytársaságait tartalmazza, amelyeket a lap a leginkább esélyesnek tart arra, hogy részvényeik értéke az a jövőben jelentősen emelkedjen, azaz a leginkább ajánl a befektetők figyelmébe portfóliójuk összeállításához.

Régiós elsők

A Mol és az OTP szereplésének értékét növeli, hogy a régióból csak őket választották ki, a tíz új EU-tagország egyike sem szerepel céggel a listán. A volt szocialista országok közül még Oroszország "verekedte be" magát az A-listára, a Lukoil, illetve a Norilsk Nickel révén.

A Mol már tavaly is szerepelt a listán, az OTP először került be a válogatásba. Mindkét cég szerepel a Forbes idei, a világ kétezer legnagyobb vállalatát összesítő listán is, az OTP a 997., a Mol az 1002. helyen. Ezen a listán már több cég is szerepel a kelet-közép európai térségből, Lengyelországból a PKN Orlen (1073.), Csehországból a CEZ (közműszolgáltató, 1125.) és a Cesky Telekom (távközlés, 1444.). Bár a mostani négyszázas listán a cégek értéke nem elsődleges, az OTP és a Mol 5,4 illetve 4,4 milliárd dolláros értékével a lista utolsó negyedében van. A legdrágább cég az ExxonMobile, közel háromszázmilliárd dolláros értékével, a listán ugyanakkor több "kicsi", pár száz milliós cég is helyet kapott.

Amerikai dominancia

A négyszáz cég közül a legtöbb, 142, amerikai vállalat. Európát összesen 144 cég képviseli, közülük a legtöbb angol (32). német (20), illetve francia (19). Japán 30 céggel szerepel a listán.

A Forbes öt, egyforma súllyal figyelembe vett szempont alapján értékeli a cégeket. Öt évre visszamenőleg veszik figyelembe a forgalom illetve a bevételek alakulását, valamint a beruházások megtérülését. Emellett vizsgálják a cégek részvényeinek elmúlt évi árfolyammozgását, és figyelembe veszik a társaság jövőbeni teljesítményével kapcsolatos elemzői várakozásokat.

A lista hatéves történetének mára csak 31 "állandó" szereplője maradt, tavaly még 57 ötszörös kiválasztott akadt (a hatszoros kiválasztottak között van például a Nokia, a Harley Davidson és a Heineken is). Az idei szórásban olyan ismert cégek estek ki, mint Microsoft. A válogatás súlyát mutatja, hogy a Forbes szerint A-listás szereplése, azaz felfedezése jelentősen lendítette a korábban kevésbé ismert Hanwa csoport fejlődését, a cég értéke az elmúlt évben csaknem négyszeresére nőtt. Az idei négyszáz cég között is bőven akadnak nemzetközileg egyelőre kevéssé ismert, de nagy reményű vállalkozások, illetve ismert, Magyarországon is jelen levő cégek, mint a Siemens vagy a Tele2. Több nagy nemzetközi cég, például a Coca-Cola és a Pepsi Co. esetében ugyanakkor nem az anyavállalat, hanem egyes helyi érdekeltségek, például palackozók szerepelnek a listán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!