Auguszta
-3 °C
2 °C

Akár kétmilliárd dollárt is fizethet a Ford

2001.10.26. 13:24
A Ford sokéves bírósági csata végén beleegyezett, hogy kifizeti több millió autó meghibásodott gyújtásának szerelési költségeit a tulajdonosoknak. A várható kiadás a különböző becslések szerint félmilliárd, de akár 2-3 milliárd dollár is lehet.
Ez ügyben a kilencvenes évek közepe óta folyt a vita különböző államok bíróságai előtt, és az autósokat képviselő ügyvédek szerint a Ford több mint kétmilliárd dolláros költségre is számíthat, ha minden érintett kocsitulajdonos jelentkezik. A meghibásodás összesen 23 millió, 1983 és 1995 között gyártott Broncost, Explorert, Escortot, Mustangot és Taurust érinthet - közölte Washington Post. Szakértők szerint a 23 millióból ma már csak 14 millió van az utakon.

Túlmelegedő gyújtás

A felperesek szerint ezekben a kocsikban a gyújtás túl közel van a motorblokkhoz, ezért túlmelegedhet, ami miatt az autó leáll. Egy ilyen hiba kijavítása becslések szerint körülbelül 160 dollárba kerül.

A cég szerint a szerkezet megbízható

A Ford Motor Co. nem ismerte el a meghibásodást, mondván, a gyújtóberendezés megfelelően működött. Kathleen Vokes szóvivő szerint a szerkezet átlagosan több mint százezer mérföld megtételéig működőképes. Szakértők szerint a cég 600-900 millió dolláros költségre számíthat.

A baj nem jár egyedül

A Fordnak elég rosszkor jött a döntés: a Standard & Poor's alig egy hete rontott a vállalat hitelminősítésén, a Ford-Firestone vita megtépázta az Explorer hírnevét, és az abroncscsere rengetegbe került. A gyár legutóbb szeptember elején 1,6 millió autó visszahívását jelentette be, miután kiderült, hogy az ablaktörlőmotor hajlamos a kigyulladásra.