Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem lesz drágább a frankos devizahitel

2005.06.17. 13:36
Jó hír azoknak, akik a devizahitelüket frankban vették fel: változatlan maradt a svájci jegybank irányadó kamatszintje, ami 0,25-1,25 százalékos sávon belül a középértéket (0,75 százalék) célozza. A forint az elmúlt két hétben 4 forinttal erősödött a svájci frankhoz képest a korábbi 10 forintos gyengülés után. Egy 17 elemző részvételével végzett felmérés szerint az irányadó kamatszint az év végéig nem változik.
A magyar frankalapú devizahitelesek egyelőre fellélegezhetnek: a törlesztő részletek rövidtávon várhatóan nem emelkednek számottevő mértékben. Érdemes ennek ellenére a legfontosabb svájci gazdasági folyamatokkal tisztában lenni, annak pedig különösen, aki most gondolkodik frankalapú hitel felvételében.

A svájci jegybank arra hivatkozva hagyta most is változatlanul irányadó kamatszintjét, hogy az eurózónában mutatkozó gazdasági nehézségek feltartóztatják a svájci gazdasági fellendülést is. Az intézmény tavaly decemberi, és idén márciusi (negyedévente sorra kerülő) ülésén sem nyúlt a kamathoz. Tavaly júniusban és szeptemberben az export által húzott gazdasági növekedés miatt két lépésben emelte a jegybank a mostani 0,75 százalékos célértékre a rátát.

A gazdaság erősödése kamatemeléshez vezethet

A jegybank megítélése szerint a középtávú inflációs kilátások jelenleg kedvezőbbek, mint ahogy azt márciusban látta. Ugyanakkor a kamatdöntés közleményében megjegyezte, hogy amennyiben a svájci gazdaság fellendülése fokozottabbá válik, a kamatszint is igazodni fog ehhez, ami kamatemelést jelent.

A bank elnöke szerint továbbra sincs szükség sietségre monetáris szigorítás terén. Jean-Pierre Roth úgy véli, hogy a fellendülés az év második felében bekövetkezhet. Éves szinten idén még csak 1 százalékos GDP-növekedés várható a korábbi előrejelzésben szereplő 1,5 százalék helyett. Az inflációs kilátásokban idén átlagosan 1 százalékos, jövőre 0,5 százalékos, míg 2007-ben 1,4 százalékos éves átlagos pénzromlási ütem szerepel.

Előbb-utóbb emelni kell

A Reuters a kamatdöntést követően 17 elemző megkérdezésével végzett felmérést, melynek eredménye szerint 9 szakértő szerint leghamarabb csak 2006-ban, míg 8 megkérdezett már idén decemberben vár egy 0,25 százalékpontos kamatemelést. A 9 elemző közül, aki csak jövőre számít emelésre, 4 szerint ez már márciusban, 1 szerint márciusban vagy júniusban, 3 szerint júniusban, míg 1 szerint csak jövő decemberben következik be.

A jelenlegi kamatszint negatív rövid kamatokat jelent az inflációhoz képest, így a banknak előbb utóbb fokozódó inflációs hatások miatt emelnie kell azt. A kamatemelés nyomán feltehetően emelkedni fog a svájci frank árfolyama, ami növelheti a devizahitelesek törlesztőrészletét.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft