Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Sarkozy növekedést és munkát ígér

2004.04.02. 11:58
Gazdasági növekedést és új munkahelyeket ígér az új francia pénzügyminiszter, Nicolas Sarkozy. A népszerű magyar származású politikus teljesítménye döntő fontosságú lesz a kormánypártok stratégiájában.
Az új francia pénzügyminiszter, Nicolas Sarkozy a gazdasági növekedés és új munkahelyek teremtése mellett foglalt állást, reagálva ezzel azokra a vádakra, hogy a reformok befejeződhetnek - írja a BBC.

Kulcsfigura

Nicolas Sarkozyt a francia kormány ezen a héten történt átszervezésekor nevezték ki pénzügyminiszterré. Feladata, hogy a kormány reformelképzeléseit összhangba hozza a gyengélkedő francia gazdaság képességeivel. Franciaország egyébként az Európai Unió stabilitási paktumát is megszegi a növekvő költségvetési hiány miatt.

A BBC szerint Sarkozy teljesítménye döntő fontosságú lesz a kormánypártok stratégiájában, hogy visszaszerezze a helyhatósági választásokon elvesztett pozícióit és újra népszerű legyen.

A magyar származású politikus belügyminiszterként nagy népszerűségnek örvendett az ellenzéki szavazók körében is keménykezű rendpárti politikájával. Most azt állítja, hogy hasonló keménységet visz bele a gazdaságpolitikába is. Mindent a gazdasági növekedés és új munkahelyek növekedése érdekében teszünk - közölte kinevezése után.

Kiadások csökkentése

Sarkozy elődje, Francis Mer szintén a reformok gyors megvalósítását ígérte. Erőfeszítéseit azonban, mellyel a gazdaságot kívánta egyenesbe hozni, igen népszerűtlenné tette a szakszervezetek körében.

Sarkozy ígéretét a kormányzati kiadások csökkentésével kívánja elérni. A francia fiskális politika azonban erősen behatárolt az uniós stabilitási paktum miatt, mely kimondja, hogy az államháztartási hiány nem lehet nagyobb a GDP három százalékánál. Az új pénzügyminiszter még nem nyilatkozott, mi a véleménye arról a paktumról, mely igen népszerűtlen az Európai Unió számos országában.