Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Mexikói nyomhatja le Bill Gatest

2007.03.09. 10:51
Egyre több a dollármilliárdos, tavaly óta 178 új tagja van a Forbes magazin listájának. A világ 946 dollármilliárdosának összesen 3500 milliárd dolláros az összvagyona. A két leggazdagabb továbbra is Bill Gates és Warren Buffett. Szorosan a nyomukban van a mexikói Carlos Slim Helú, aki ha így folytatja, az idén megelőzheti a 13 éve regnáló Microsoft-vezért.

A világon 946 dollármilliárdos van, összvagyonuk eléri a 3500 milliárd dollárt - tette közzé a Forbes magazin legújabb listáját. Tavaly 178 új milliárdos került a listára, köztük 19 orosz, 14 indiai, 13 kínai, 10 spanyol. Sőt újabb országoknak is sikerült első milliárdost kitermelni: Ciprusnak, Omannak, Romániának és Szerbiának. Összesen 53 országból szerepelnek topgazdagok a rangsorban.


Carlos Slim Helú

A közös jellemzője a listára felkerült gazdagoknak a leleményesség. Vagyis nem határozható meg egy terület, ágazat, ahol megcsinálták a szerencséjüket, a 946 milliárdos a legkülönbözőbb területekről érkezett, a médiától az ingatlanbizniszen át a kávékereskedésig. A milliárdosok kétharmada gazdagabb, mint tavaly volt. Csak 17 százalékuknak kevesebb a vagyona, ebbe beletartozik az a 32 is, akik kiestek a listából, mert már nincs egymilliárd dollárjuk.

Az átlagos milliárdos 62 éves, két évvel fiatalabb, mint 2005-ben, az új milliárdosok átlagéletkora pedig 55 év. A gazdagok 60 százaléka a semmiből kezdte.

Nem meglepő módon a listát most is - mint az elmúlt 13 évben - Bill Gates vezeti 56 milliárd dollárral. Tavaly óta hatmilliárddal több a pénze. A második helyen sincs változás, Warren Buffett tartja a pozíciót 52 milliárddal. A legnagyobb éven belüli növekedést a mexiói Carlos Slim Helú érte el távközlési cégével, 19 milliárd dollárral több a pénze. Egy éven belül ekkorát senki vagyona nem nőtt az elmúlt évtizedben. Ezzel megközelítette a két első helyezettet, csak hétmilliárd dollár választja el a Microsoft-vezértől, alig hárommilliárd dollárral van lemaradva a befektetési mágnástól. Negyedik helyen az IKEA alapítója, a svéd Ingvar Kamprad áll 33 milliárd dollárral, ötödik az indiai acélmágnás, Lakshmi Mittal 32 milliárddal.


13 éve az élen

Európában is nagy az átrendeződés, Oroszország ifjú milliárdosai szorongatják a németországi cégbirodalmak örököseit. A listán összesen 52 orosz milliárdos van. Közülük a leggazdagabb Roman Abramovics 18,7 milliárd dollárral.

Húsz év után most nem Japánban van a legtöbb ázsiai milliárdos. India megelőzte a szigetországot: Japánban 24, Indiában 36 szupergazdag él.