Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még nem múlt el a veszély a jelzálogpiacokon

2007.10.20. 10:53
A világ gazdasági nagyhatalmainak pénzügyi vezetői hét végi washingtoni tanácskozásukon ígéretet tettek: mindent megtesznek azért, hogy továbbra is erőteljes legyen a világgazdaság növekedése és korlátozzák a jelzálogpiaci válságból eredő károkat.

A hét legfejlettebb ország (G7) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek megbeszéléseit követő közös közlemény ugyanakkor hangsúlyozza: bár az utóbbi időben valamelyest javult a helyzet a nemzetközi pénzpiacokon, a veszély még egyáltalán nem múlt el, változatlanul nagy kilengések mutatkoznak a pénzpiacok működésében, s ezeket szoros figyelemmel kell kísérni.

Konkrét akcióprogramban nem állapodtak meg a pénzügyi vezetők, először fel akarják tárni a válsághoz vezető okokat. Ez lesz a feladata annak a testületnek, amely a központi bankok, szabályozó hatóságok, nemzetközi pénzügy szervezetek - így a Nemzetközi Valutaalap - képviselőiből áll, vezetője az olasz központi bank elnöke. A Pénzügy Stabilitási Fórum elnevezésű testület jövő áprilisra készíti el jelentését és tesz konkrét javaslatokat a problémák orvoslására.

Mindamellett a pénzügy vezetők már most felhívták a figyelmet arra, hogy legfőképpen a hitelminősítő intézeteknek és a bankoknak kell levonniuk a tanulságokat a válságból, s fontosnak tartották a pénzügyi szektor nagyobb ellenőrzését, működésének nagyobb átláthatóságát is.

Nagyobb átláthatóságot és világos működési alapelvek lefektetését sürgették a tanácskozás résztvevői az úgynevezett szuverén vagyonalapok, azaz az állami - elsősorban kínai, orosz, dubai, szaud-arábiai - kezelésben lévő befektetési alapok esetében is.

A pénzügyi vezetők gyorsabb ütemű jüanfelértékelésre szólították fel Kínát, ugyanakkor a közlemény konkrétan nem foglalkozik az euróval, a dollárral és a jennel.