Ferenc, nem töröd magad eléggé!

2007.07.23. 06:40
A kelet- és közép-európai térség 12 országából idén10, jövőre 8 gazdasága gyorsabban nő az előzetesen vártnál – korrigálta korábbi prognózisát a Goldman Sachs. A gazdaság gyorsuló növekedése emelkedő inflációval és így a jegybanki kamatok emelkedésével jár együtt az országok nagy részében, ami a forint gyengülését eredményezi. Az elemzők szerint a strukturális reformokkal is baj van nálunk.

A térséghez tartozó 12 feltörekvő piac közül idénre 10, jövő évre 8 ország esetében kényszerültek saját gazdasági növekedési előrejelzéseik megemelésére a Goldman Sachs londoni elemzői. Ennek elsődleges oka az év elején gondoltnál jóval dinamikusabb globális gazdasági növekedés.

Nemcsak a GDP-, hanem az országok több mint felére az inflációs prognózisok megemelését is közzétették friss jelentésükben a befektetési bank stratégái. Ez egyúttal azt is magával vonja, hogy a korábban gondoltnál magasabb kamatpályával számolnak az elkövetkezendő másfél évre.

Nyolc százalékos forintgyengülés?

Hazánk kivétel ez alól. A Goldman elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fokozatos kamatcsökkentéseket hajt majd végre, amelyek a csökkenő magyar kamatprémium miatt bár nem okoznak majd drasztikus forintleértékelődést, de a jelenleginél érezhetően (mintegy 8 százalékkal) gyengébb forint/euró árfolyamra van kilátás egy év múlva.

Az év elején gondoltnál gyorsabb gazdasági növekedési ütem mellett azért emeltek számos országban inflációs prognózisaikon is a Goldman Sachs elemzői, mert a vártnál lendületesebben alakult az év első felében a belső kereslet, az élelmiszerárak jelentősen emelkedtek, a munkanélküliség intenzívebben csökkent és erőteljes volt a tőkebeáramlás is. Románia és Izrael kivételével a kamatpályára vonatkozó várakozásait is emelte a befektetési bank, az említett két országban a nemzeti fizetőeszköz felértékelődése miatt nem látták ennek szükségességét.

A tenge és a sékel a kedvenc

A Goldman a jelenlegi globális befektetési környezet mellett alapvetően optimista a feltörekvő deviza- és részvénypiacokkal kapcsolatban. Elsősorban a lengyel zloty, a kazah tenge, az izraeli sékel és az orosz rubel a kedvence. A magyar piacokkal kapcsolatos várakozásaik előtt nézzük, hogy a térség négy további országában milyen prognózismódosításokat hajtottak végre.

A fenti táblázatban látható, hogy bár a magyar GDP-növekedési előrejelzéseket is emelték a londoni elemzők, de még így is a piaci konszenzusnál (2007-re 2,7, 2008-ra 3,2 százalék) mérsékelten gyengébb bővülésre számítanak mindkét évben, elsősorban a váratlanul kedvezőtlen beruházási adatok láttán. Egyrészt a lanyha beruházási célú import, másrészt a külpiaci konjunktúra exporthúzó hatása miatt a nettó export a korábban általuk vártnál kedvezőbb lehet. A gazdasági növekedési lassulásának mértéke helyett tehát inkább a növekedés szerkezete tér el a Goldman korábbi várakozásaitól.

Miközben az államháztartási hiány várható alakulásával kapcsolatban optimistábbá váltak a befektetési bank elemzői, addig továbbra is aggodalmaikat hangsúlyozzák a kormánynak a strukturális reformok terén várható haladásával kapcsolatban. Megjegyzik, hogy mind a fiskális fegyelem mértékét, mind az államháztartási bevételeket kissé alábecsülték korábban, emiatt az idei GDP-arányos államháztartási hiányprognózisukat 6,4-ről 6,1 százalékra, a jövő évit 5-ről 4,5 százalékra csökkentik. Mint ismert, idénre a kormány eredetileg 6,8 százalékos, jövőre 4,3 százalékos deficitcélt tűzött ki, a legfrissebb piaci konszenzus 6,3, illetve 4,6 százalék.

A Goldman londoni elemzői szerint a politikailag "rázós", nagyobb súlyú reformok előtt az ajtó 2008 végével bezáródik (a 2010-es választások miatt), ugyanakkor úgy látják, hogy a kormány nem töri magát igazán, hogy a hátralévő bő egy évet valóban jól kihasználja ebből a szempontból. Amint egy hónapja közzétett elemzésükben, úgy továbbra is a "reformfáradtság" jeleit vélik felfedezni. Emiatt azt gondolják, hogy az első "kockázatos" év a büdzséegyenleg szempontjából 2009 lehet. Ezt az is fokozza, hogy ekkora tervezi a kormány az átfogónak beharangozott adóreformot is.

Sáveltörlés év végén

Az MNB kamatpályájával kapcsolatos várakozásait nem változtatta meg a Goldman Sachs elemzői csapata, jövő év tavaszára továbbra is 6,5 százalékos irányadó rátára számítanak a jelenlegi 7,75 százalékhoz képest. A kamatvágást a piac lényegében beárazta. A befektetési bank elemzői szerint idén év végre környékén bejelentheti a kormány és az MNB a forint ingadozási sávja eltörlését, amely várakozásaik szerint csak átmeneti forinterősödéssel járhat.

Ennek oka, hogy a már alacsonyabb szinten járó magyar kamatszint kevésbé lesz vonzó a befektetők számára, hangsúlyozzák azonban, hogy nem számítanak erőteljes forintleértékelődésre: év végére 258-as, egy év múlva 268-as forint/euró árfolyamot várnak a stratégák.  • Hírek
  • Személyi kölcsön