Boglárka
19 °C
35 °C

Internetes részvénykibocsátást tervez a Google

2003.10.24. 12:43
Tisztán internetes részvénykibocsátásra készül a Google, az internet-ipar egyik legsikeresebb kereső rendszere; a tranzakció előzetes becslések szerint meghaladhatja a 15 milliárd dollárt, de szakértők veszélyekre is figyelmeztetnek - írta a pénteki Financial Times.
A tervezett elsődleges nyilvános kibocsátást ismerők azt mondták a brit üzleti napilapnak, hogy a Google vállalatvezetése nemrég tárgyalt Wall Street-i értékforgalmazókkal, és felvetette nekik, hogy a kibocsátást valószínűleg "alternatív módon" fogják lebonyolítani, vagyis közvetlen elektronikus értékesítéssel.

Ez lehetővé teszi a befektetőknek Google-részvények közvetlen vásárlását, a befektetési bankok által végzett árazás és allokáció kiiktatásával. A Google-papír várhatóan jövő márciusban jelenik meg a tőzsdén - írta a Financial Times.

Az ügyletet ismerők a lapnak azt mondták, hogy a kibocsátás 15-25 milliárd dollár közé értékelheti a céget, és ilyen "még nem volt".

Az öt éve létező vállalatnak a Financial Times szerint sikerült elkerülnie azokat a csapdákat, amelyekbe a korai indulású dotcom-cégek közül sok beleesett. A korábbi, hasonlóan "forró" tranzakciókat - például a Netscape-papír 1995-ös piaci bevezetését - általában nem nyereséges vállalatok hajtották végre, a Google azonban erős profitokat termel. Jóllehet a vállalat nem tesz közzé mérlegadatokat, piaci becslések szerint éves nyeresége 150 millió dollár lehet, 500 millió dolláros forgalom mellett - írta a brit lap.

A Google-hoz közel álló források arról panaszkodtak, hogy a jelenlegi Wall Street-i kibocsátás-szervezési gyakorlat lehetővé teszi az értékforgalmazóknak az internetes cégpapírok szándékos leárazását és eladását előnyben részesített befektetőknek.

Befektetési banki szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a tisztán on-line kibocsátással irreálisan magas ár alakulhat ki, mivel nem lesz elég részvény az "új dotcom-aranylázra rámozduló" egyéni kisbefektetők várhatóan erőteljes keresletének kielégítésére. - A Google-t akár 100 milliárd dollárra is felértékelheti (a kibocsátás) ... de így az összes részvény "bácsik és nénik" kezében köthet ki, anélkül, hogy igazi piaca alakulna ki a papírnak - mondta a Financial Times által idézett egyik befektetési elemző.