Szabolcs
20 °C
35 °C

Gyors és olcsó hardver a Google lelke

2003.10.14. 09:18
A világ legnagyobb internetes keresőjét nem drága és komplikált hardvereken futtatják, hanem olcsó tömegtermékeken. A vállalat fontos adatközpontjainak számos másolata van, hogy a meghibásodó gépeket kényelmes tempóban javíthassák ki.
A Google keresőszerverei naponta körülbelül kétszázmilliószor böngésznek át négymilliárd weboldalt a megfelelő információ után kutatva. A vállalat számítógépeibe többnyire olyan alkatrészeket szerelnek, amilyenek az otthoni számítógépekben is megtalálhatóak, de mindenből jóval többet használnak fel, mint amennyire valóban szükségük lenne. A pótalkatrészek azonban korántsem fölöslegesek, hiszen a Google gépei egy nap alatt annyit dolgoznak, amennyit egy átlagos gép negyven év alatt.

Redundancia

"Az olcsó hardver segítségével több számítás végezhető el egyetlen lekérdezésen. A szoftvereket úgy írták meg, hogy a hardver bármikor tönkremehet, ezért a Google megpróbál a lehető legegyszerűbb alkatrészekkel dolgozni" - mondta Craig Nevill-Manning, a Google vezető fejlesztője az IBM Centres for Advenced Studies konferencián.

A másolatok miatt a szerverek könnyen javíthatóak, mivel a szakértőknek egyáltalán nem kell sietniük; néhány számítógép akár hetekig is állhat, idézte Nevill-Manning szavait az itWorldCanada. A vállalat egy monitorrendszer segítségével folyamatosan figyeli a hardver és a szoftver működését, így azonnal értesül a hibákról.

Közel négyszázmillió kép

A Google számára azonban nem könnyű gyorsnak és jónak lenni úgy, hogy közben a keresési eredmények is mindig relevánsak legyenek. Nevill-Manning elmondása szerint a legnehezebb feladat a több mint 390 millió képet tároló indexszerver frissítése. A Google oldaláról indított keresések egyébként számos különböző szerveren mennek keresztül, többek között az indexszerveren és a dokumentumszerveren, ahol a keresési eredmények rövid összefoglalóját tárolják.