Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Eladták az AltaVistát

2003.02.19. 09:53
Az internetes keresőszolgáltatást üzemeltető amerikai Overture Services kedden bejelentette, hogy 140 millió dollárnyi készpénzért és részvényért megvásárolja az AltaVista keresőt és portált, melyet az internetboom csúcsán több mint kétmilliárd dollárért vásárolt meg jelenlegi tulajdonosa, a CMGI.
A kaliforniai Overture, mely keresőprogramok találatait árusítja a hirdetőknek, kedden közölte, hogy az AltaVista technológiájával saját szolgáltatását kívánja javítani - írja a CNN. A CMGI többségi tulajdonában levő AltaVista olyan fejlett algoritmusú technológiával rendelkezik, mely végignézi a webet, és a felhasználók kereséseire releváns találatokat ad.

Lecsúszás

Az AltaVista 1999 végén elvesztette a tartalomszolgáltatói portállá alakulás versenyét a Yahoo-val szemben, keresőként pedig a Google szorította vissza forgalmát. Az AltaVista jelenleg májusban még a 14. legnézettebb oldal volt, mára az 50. helyre csúszott vissza. Ugyanebben az időben a Google a 18-ról a 16. helyre lépett elő a Jupiter Media Metrix mérése szerint.

Az Overture üzletfeleinek, köztük a Yahoonak, az MSN-nek és az AOL Europe-nak kívánja licencelni a most megvásárolt technológiát - írja a News.com. Az AltaVista.com oldalon új keresőszolgáltatásokat tesztel majd a cég, valamint hirdetői termékeit népszerűsíti.

Kereső olcsón

Az internetes befektetésekkel foglalkozó CMGI 1999 júniusában 2,3 milliárd dollárnyi részvényt adott az AltaVistáért. A mostani összeg töredéke az akkorinak, az Overture 80 millió dollárnyi részvényt és 60 millió dollár készpénzt fizet a CMGI-nek, valamint átveszi az AltaVista bizonyos terheit. Az AltaVista tegnap kinevezett új vezérigazgatója, James Barnett megmarad beosztásában, főnöke Alex Cory, az Overture alelnöke lesz.

A Yahoo decemberben jelentette be, hogy 235 millió dollárért megvásárolja az AltaVista riválisaként ismert Inktomi keresőt. A Yahoo, amely jelenleg a Google nevű keresőprogramot használja, abban reménykedik, hogy az Inktomi megvásárlása megállítja a cég térvesztését az online keresők piacán. Az Overture jelenleg az Inktomi technológiájával egészíti ki saját keresőszolgáltatását, tervei szerint az Inktomi keresőjét az AltaVistával váltja majd fel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek